Este un lucru cunoscut faptul că ornitorincul este un animal foarte ciudat: are coadă de castor, poate elibera venin, are cioc de rață și depune ouă, asemenea reptilelor. Aceste informații sunt printre primele lucruri pe care copiii le învață la școală despre aceste creaturi, însă realitatea este că ornitorincii sunt chiar mai bizari decât par la prima vedere.
De fapt, aceste creaturi sunt atât de ciudate, încât primii savanți occidentali care au avut ocazia să-i studieze au crezut inițial că este vorba despre o farsă.
Zoologul George Shaw a fost primul occidental care a descris un ornitorinc, după ce a primit o piele și un cioc de ornitorinc din Australia, în anul 1799.
Ornitorincul este atât de ciudat, încât iniţial cercetătorii au crezut că nu poate să existe cu adevărat
Shaw a încercat să înțeleagă această creatură, însă, ca și mulți alți cercetători care au studiat-o ulterior, nu putea scăpa de sentimentul că era tras pe sfoară.
Shaw credea că era foarte posibil ca cineva să fi cusut ciocul unei rațe pe blana unei vidre sau cârtițe și să fi trimis această „făcătură” în Anglia ca o farsă. Shaw chiar a tăiat pielea cu o foarfecă în căutarea cusăturilor. Cusături pe care, desigur, nu le-a găsit.[sursa]
În opinia lui George Shaw, ciocul de rață al creaturii și blana asemănătoare cu cea a unei vidre „conduceau în mod natural la suspiciunea unei făcături realizate prin mijloace artificiale.”
Shaw a realizat un desen surprinzător de precis al animalului, având în vedere cât de puține informații avea la dispoziție. Cu toate acestea, el a continuat să fie sceptic cu privire la existența unui astfel de animal.
Dar de ce genera ornitorincul atâta neîncredere? În primul rând, trebuie să ținem cont de contextul istoric al acelei perioade. Dincolo de toate, savanții nu puteau concepe cum ar putea exista o creatură care să combine trăsături atât de diferite, specifice reptilelor și mamiferelor.
Mai mult decât atât, occidentalii erau deosebit de sceptici față de orice specimen provenit din est, mai ales dacă acesta trecea prin India, cum s-a întâmplat cu mostra de ornitorinc trimisă. Aceasta se datora numeroaselor falsuri și înșelătorii care proveniseră din acea regiune.
Cu toate acestea, savanții, anatomiștii și taxonomiștii au încercat aproape un secol să înțeleagă ornitorincul înainte de a putea stabili adevărul.
S-a constatat în cele din urmă că ornitorincii sunt reali, sunt mamifere, au cioc de rață și depun ouă. Și, ca și cum toate acestea nu ar fi fost suficient de neobișnuite, sunt animale nocturne, iar masculii au pinteni otrăvitori pe membrele posterioare, pe care îi folosesc pentru a se lupta cu alți masculi.
Bineînţeles, după cum putem anticipa, toate aceste informații erau dificil de procesat în anul 1799. A durat mult timp până când savanții au stabilit că aceste creaturi sunt reale și că depun ouă. Însă, în bună tradiție orientală, aborigenii australieni cunoșteau aceste fenomene de multă vreme.
Citiţi în continuare 25 de curiozităţi despre ornitorinc.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: