Papa Francisc a fost înmormântat cu pantofii săi uzați | Într-un sicriu de o simplitate definitorie pentru pontificatul său, purtând pantofii modești, aproape tociți, care l-au purtat prin lume, Papa Francisc a fost încredințat odihnei veșnice. Alături de el, în liniștea sacră a Bazilicii Sfântul Petru din Vatican, au fost așezate simbolurile care i-au marcat călătoria pământească și spirituală, într-o ceremonie solemnă ce a îmbinat tradiția veche de secole cu amprenta sa personală inconfundabilă.  

Ritualul închiderii sicriului, un act privat desfășurat după cele trei zile în care aproximativ 250.000 de credincioși au trecut prin fața catafalcului pentru un ultim omagiu, a fost oficiat cu sobrietate de cardinalul camerlengo Kevin Joseph Farrell.

Într-o notă distinctă față de predecesorul său, Benedict al XVI-lea, Papa Francisc optase pentru o expunere mai retrasă, trupul său odihnind într-un sicriu simplu din lemn de chiparos, o alegere ce a modificat subtil protocolul tradițional, subliniind încă o dată preferința sa pentru smerenie.[sursa]

papa francisc pantofi
Papa Francisc a fost înmormântat cu pantofii săi uzați

Obiectele așezate alături de Pontif: o viață pecetluită pentru eternitate

Respectând canoanele străvechi, maestrul de ceremonii liturgice pontificale, Diego Ravelli, a așezat cu grijă un voal de mătase albă peste chipul papei defunct. Trupul neînsuflețit a fost stropit cu apă sfințită, în timp ce rugăciunile celor prezenți umpleau spațiul sacru.

În interiorul sicriului, ca mărturie a timpului său în fruntea Bisericii, au fost depuse o pungă conținând monede și medalii comemorative bătute în anii pontificatului său – printre ele, un ecou al pașilor săi pe pământ românesc, medalia călătoriei apostolice în România. Alături de acestea, într-un tub metalic de plumb, a fost sigilat „rogito”-ul, pergamentul ce rezumă pentru posteritate esența vieții și a slujirii sale.  

• CITEŞTE ŞI:  10 August 1950: Premiera filmului Sunset Boulevard, unul dintre cele mai bune filme din istorie

Citirea „Rogito”-ului și sigilarea finală

Acest document crucial, redactat în limba latină, evocă trăsăturile definitorii ale Papei Francisc: „simplitatea sa, grija față de cei mai săraci și marginalizați ai societății, preocuparea pentru mediul înconjurător și lupta împotriva abuzurilor comise de reprezentanți ai clerului”. Cuvintele au răsunat în bazilică, citite de Monseniorul Ravelli, înainte ca mai multe copii ale documentului să fie semnate de înalți prelați – martori ai istoriei – printre care Cardinalul Giovanni Battista Re, decanul Colegiului Cardinalilor care a oficiat slujba de înmormântare, Cardinalul Pietro Parolin, Secretarul de Stat al Vaticanului, și Cardinalul Mauro Gambetti, Arhipreotul Bazilicii Sfântul Petru.

Sicriul interior, din zinc, a fost apoi gravat cu însemnele sacre: crucea, stema pontificală și o placă menționând numele papei, anii vieții și durata pontificatului său. Capacul a fost apoi fixat și sigilat ermetic, purtând pecețile distincte ale Cardinalului Camerlengo, Prefecturii Casei Pontificale, Biroului pentru Celebrarea Liturgică a Suveranului Pontif și ale Capitolului Vaticanului – o convergență a autorității Bisericii în acest ultim act de respect.  

Ultima veghe și procesiunea către Locul Ales

Ceremonia privată a închiderii sicriului, durând aproximativ o oră, s-a desfășurat în prezența restrânsă a unor membri ai familiei papei, a colaboratorilor apropiați din Curia Romană și a oficialilor Cetății Vaticanului. Pe parcursul nopții ce a precedat funeraliile solemne de sâmbătă – la care au participat delegații impresionante din 130 de țări și organizații internaționale – călugării din capitlul Bazilicii Sfântul Petru au vegheat în rugăciune sicriul pontifului.

După slujba funerară publică, un cortegiu solemn a purtat sicriul într-o ultimă procesiune pe străzile Romei, îndreptându-se către Bazilica Santa Maria Maggiore. Acesta a fost locul ales de Papa Francisc însuși pentru odihna sa veșnică, o decizie izvorâtă din profunda sa devoțiune față de Fecioara Maria, venerată aici sub titlul de „Salus Populi Romani” – Mântuirea Poporului Roman, protectoarea Romei. Acolo, în proximitatea icoanei atât de dragi lui, Papa Francisc își încheia pelerinajul pământesc, lăsând în urmă o moștenire de simplitate, compasiune și speranță.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: