Peştele perlă, un pește subțire, asemănător anghilei, nu are solzi pentru protecție și alege să folosească sfincterul unui castravete de mare pentru siguranță.
Nume: Pește perlă (familia Carapidae);
Unde trăiește: În interiorul gazdelor nevertebrate din apele tropicale de mică adâncime din întreaga lume;
Ce mănâncă: Plancton, particule mici și gonadele castraveților de mare;
De ce este impresionant: Acest pește lung și subțire nu pare neobișnuit până când nu îl vezi întorcându-se acasă – în fundul unui castravete de mare.
Peştele perlă: cum trăiește în fundul unui castravete de mare
Peștele perlă nu are solzi sau vreo modalitate de a se proteja, așa că trebuie să-și găsească o ascunzătoare sigură. Dar în loc să se adăpostească în vegetația marină sau să se ascundă în crăpăturile unei stânci, această specie a ales un refugiu neobișnuit: anusul castraveților de mare.
„Partea din spate a unui castravete de mare poate părea o proprietate imobiliară nedorită, dar pentru un peștișor perlă, este exact ceea ce îi trebuie.”, explică Smithsonian Ocean.[sursa]
Castraveții de mare, care respiră prin anusul lor, oferă peștilor perlă o oportunitate unică de a se strecura în gazda lor neștiutoare. După ce își localizează gazda, peștele perlă așteaptă cu răbdare ca castravetele de mare să își deschidă anusul pentru a respira, moment în care peștele înoată rapid în interior, găsindu-și astfel adăpostul. Acest ritual se repetă ori de câte ori peștele perlă părăsește temporar gazda pentru a se hrăni.
Chiar și tubulii cuvierieni ai castraveților de mare—filamente speciale și lipicioase pe care aceștia le ejectează pentru a se apăra—nu afectează peștii perlă. În mod surprinzător, chiar și speciile de castraveți de mare care au dinți anali sunt incapabile să prevină intruziunea acestor mici locatari.
„Am descoperit o nouă specie care este mai mică și care a reușit să se strecoare în interiorul castraveților de mare, chiar și cu dinți.”, a declarat Eric Parmentier, cercetător specializat în pești perlă de la Universitatea din Liège, Belgia.
Acești pești, care seamănă cu anghilele, își găsesc adesea—dar nu întotdeauna—un adăpost individual în interiorul gazdei lor. „Din câte știm, de obicei există un singur pește perlă într-un castravete de mare, dar unele specii au fost observate împerechindu-se într-un singur castravete.”, a explicat Matt Girard, cercetător în Divizia de Pești de la Muzeul Național Smithsonian de Istorie Naturală, pentru Live Science.[sursa]
În cazuri extreme, numărul de pești perlă care trăiesc într-un singur castravete de mare poate ajunge la două cifre. În anul 1975, omul de știință Victor Benno Meyer-Rochow a descoperit un castravete de mare leopard (Bohadschia argus) care găzduia nu mai puțin de 15 pești perlă.
Există specii de pești perlă care pot trăi în interiorul castraveților de mare fără a le cauza vreun rău, trăind într-o relație simbiotică în care nici gazda, nici „invadatorul” nu sunt afectați. Cu toate acestea, există și specii parazitare de pești perlă care consumă gonadele castraveților de mare, perturbându-le astfel capacitatea de reproducere, deși fără a le provoca moartea, a mai explicat Parmentier.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: