Piperul de Sichuan, denumit ştiinţific Zanthoxylum piperitum este un condiment folosit de mii de ani în bucătăria chinezească, în special în provincia Sichuan, dar și în Nepal, India, Tibet și Bhutan. Deși se numește piper, nu este înrudit cu piperul negru (Piper nigrum) sau cu ardeii iuți (Capsicum). Este făcut din cojile uscate ale fructelor unor plante din genul Zanthoxylum, care aparțin familiei Rutaceae, cea a citricelor și a ruei.
Piperul de Sichuan are un gust floral și citric, dar și o proprietate unică: produce o senzație de amorțeală, furnicătură și vibrație pe limbă, datorită prezenței unei substanțe numite hidroxi-alfa-sanshool. Această senzație are efectul de a transforma alte arome gustate împreună sau imediat după.
Piperul de Sichuan este folosit în preparate tradiționale precum mapo doufu și hot pot, și este adăugat împreună cu ardeii iuți pentru a crea o aromă numită málà, care înseamnă „amorțeală-iute”.
Piperul de Sichuan, o istorie îndelungată
Piperul de Sichuan are o istorie lungă și interesantă în China, unde este folosit de peste două milenii, atât în scopuri culinare, cât și medicinale. Se crede că a fost introdus în China din munţii Himalaya, acolo unde crește în mod natural.
În antichitate, piperul de Sichuan era folosit pentru a aromatiza vinurile și băuturile alcoolice, dar și pentru a trata diverse afecțiuni, precum durerile de dinți, paraziții intestinali, răcelile și febra. Acest condiment-minune era considerat un produs de lux, care se vindea la prețuri ridicate pe Drumul Mătăsii.
Piperul de Sichuan a fost cunoscut și în Europa, unde a ajuns prin intermediul comercianților și exploratorilor.
Unul dintre cei mai celebri admiratori ai piperului de Sichuan a fost Sherlock Holmes, personajul fictiv creat de Sir Arthur Conan Doyle. În povestirea „Aventura pietrei Mazarin”, publicată în anul 1921, Holmes îl surprinde pe prietenul și colegul său, doctorul Watson, cu o cutie de piper de Sichuan, condiment pe care îl numește „unul dintre cele mai mari stimulente pe care le cunosc”. Sherlock Holmes îi explică lui Watson că piperul de Sichuan îi oferă o senzație plăcută și îi sporește puterea de concentrare și de deducție.
Piperul de Sichuan: 10 beneficii importante
Pe lângă gustul și efectul său remarcabil, piperul de Sichuan are și multe beneficii pentru sănătate. Iată o listă cu cele mai importante 10 beneficii ale piperului de Sichuan, bazate pe studii științifice și pe medicina tradițională chineză:
- Gust unic. Piperul de Sichuan are o aromă complexă și distinctivă, descrisă ca fiind o combinație de citrice, lemn dulce, amăreală și amorțeală. Această aromă unică poate îmbunătăți semnificativ gustul mâncărurilor;
- Proprietăți antiinflamatoare. Acest condiment conține o substanță numită sanshool care are proprietăți antiinflamatoare. Această substanță poate ajuta la reducerea inflamației în organism, care poate fi benefică pentru o varietate de afecțiuni, cum ar fi artrita și bolile cardiovasculare;
- Proprietăți antibacteriene. Piperul Sichuan are proprietăți antibacteriene care pot ajuta la combaterea infecțiilor bacteriene. Consumul de piper Sichuan poate ajuta la reducerea riscului de a contracta răceli și gripe;
- Proprietăți analgezice. Piperul Sichuan are proprietăți analgezice care pot ajuta la reducerea durerii. Consumul de piper Sichuan poate fi benefic pentru ameliorarea durerilor de cap, a durerilor de dinți și a durerilor musculare;
- Îmbunătățește digestia. Condimentul-minune poate ajuta la îmbunătățirea digestiei prin stimularea secreției de sucuri digestive. Consumul de piper de Sichuan poate ajuta la ameliorarea digestiei lente și a balonării;
- Ajută la pierderea în greutate. Având în vedere că obezitatea este o problemă tot mai răspândită, acest piper poate ajuta la pierderea în greutate prin stimularea metabolismului. Consumul de piper de Sichuan poate ajuta la arderea mai multor calorii și la reducerea grăsimilor corporale;
- Îmbunătățește circulația sângelui. Piperul de Sichuan poate ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui prin dilatarea vaselor de sânge. Consumul acestui condiment poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare;
- Sursă de antioxidanți. Acest condiment reprezintă o sursă bună de antioxidanți care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative. Astfel, poate ajuta la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi cancerul și bolile de inimă;
- Susține sănătatea creierului. Nu degeaba îl căuta Sherlock Holmes. Acest condiment ajută la susținerea sănătății creierului prin îmbunătățirea memoriei și a funcției cognitive. Consumul acestui tip de condiment poate ajuta la reducerea riscului de boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson.
- Versatilitate. Piperul Sichuan poate fi folosit într-o varietate de mâncăruri, de la mâncăruri chinezești la mâncăruri occidentale. Poate fi folosit întreg, măcinat sau sub formă de ulei.
Bonus: Piperul de Sichuan are un efect ușor amorțitor care poate fi plăcut pentru unii oameni. Acest efect este cauzat de sanshool, care stimulează receptorii de durere din gură și limbă.
Nu în ultimul rând, acest condiment are efecte afrodisiace, adică stimulează dorința și performanța sexuală. Acest lucru se datorează faptului că sanshoolul crește fluxul sanguin și sensibilitatea la nivelul organelor genitale, precum și nivelul de testosteron, hormonul sexual masculin.
Câteva curiozităţi despre piperul de Sichuan
- Frecarea frunzelor plantei Sichuan între degete împrospătează aerul, oferind o aromă de citrice;
- Un proverb chinez antic spune: China este locul ideal al mâncării, însă Sichuan este locul ideal al aromei;
- Bomboanele cu piper de Sichuan sunt o desfătare tradițională în sud-vestul Chinei;
- Piperul japonez Sansho este înrudit cu piperul de Sichuan, având o aromă blândă de lămâie;
- Pentru a substitui acest condiment, în cazul în care nu îl găsiți, puteți folosi boabe de ienupăr (pentru efervescență) şi fulgi de ardei chili (pentru senzația de căldură);
- Este folosit în unele culturi ca insecticid natural și ca ingredient în parfumuri;
- Arborele de piper de Sichuan poate crește până la 7 metri înălțime și produce fructe roșii mici care conțin boabele de piper;
- Boabele de piper sunt recoltate manual, un proces laborios care contribuie la prețul lor ridicat.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: