Într-o lume sufocată de poluarea cu plastic sintetic – prezent acum în fiecare colț al planetei, în alimente și chiar în corpul uman – cercetătorii de la Universitatea Northeastern (Boston, Massachusetts, SUA) au creat un material revoluționar: plasticul care se dizolvă în apă.

„Impactul materialelor artificiale asupra ecosistemelor contribuie la schimbări climatice, poluare și alte probleme majore. Una dintre soluțiile posibile este să dezvoltăm materiale durabile și inteligente.”, a explicat Avinash Manjula-Basavanna, cercetător științific principal la Universitatea Northeastern.

Împreună cu Neel S. Joshi, profesor asociat de chimie și biologie chimică, Manjula-Basavanna a dezvoltat bioplasticul MECHS – un material descris într-un articol publicat recent în prestigioasa revistă Nature Communications.[studiu]

plastic dizolva
Plasticul care se dizolvă în apă ar putea fi soluția pentru combaterea poluării solului

Materiale inspirate din natură

Cercetătorii au integrat celule vii pentru a crea materiale funcționale, capabile să se regenereze, să răspundă la stimuli externi precum lumina și să se vindece singure. Spre deosebire de plasticul convențional, acest material inovator este complet biodegradabil – fie în apă, fie în compost.

„Folosim frecvent plastic nebiodegradabil în aplicații unde nici nu ar fi necesar. Cu MECHS, plasticul poate fi pur și simplu aruncat în toaletă sau în compost, unde se va descompune rapid.”, a mai spus Joshi.

Totuși, până acum, materialele similare nu puteau fi produse la scară largă. MECHS schimbă acest lucru: folosind bacterii E. coli modificate genetic, cercetătorii au creat un material care seamănă cu hârtia sau filmul, dar cu proprietăți remarcabile.[sursa]

Plasticul care se dizolvă în apă, soluția salvatoare

MECHS poate fi întins ca o folie de plastic și modificat genetic pentru a deveni mai rigid sau mai flexibil, în funcție de necesități. Poate fi reparat ușor: câteva picături de apă relaxează fibrele, iar uscarea le leagă la loc. Totuși, în contact cu o cantitate mai mare de apă sau într-un compost, materialul se dizolvă complet, mult mai rapid decât alte plastice biodegradabile.

• CITEŞTE ŞI:  O provocare veche de 300 de ani este mai grea decât pare la prima vedere. Poţi mişca astfel degetele?

De asemenea, materialul poate fi produs pe scară largă printr-un proces similar fabricării hârtiei, ceea ce îl face viabil economic. Potențialele utilizări includ ambalaje biodegradabile, detergenți sau chiar ghivece pentru plante, care s-ar transforma în îngrășământ odată descompuse.

„Poluarea cu plastic este o problemă globală. De aceea, ne concentrăm pe aplicații simple, cum sunt ambalajele din plastic, care reprezintă aproape o treime din consumul global de plastic.”, a subliniat Manjula-Basavanna.

Această inovație ar putea fi un pas major în lupta împotriva poluării și o oportunitate pentru un viitor mai sustenabil.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate