Pol Pot, pe numele său real Saloth Sar, a fost un om politic cambodgian, care a deținut funcția de prim-ministru al Cambodgiei între 1976-1979.

Membru al organizației Khmerii Roșii, Pol Pot este considerat responsabilul principal pentru asasinarea, de către khmerii roșii, a două milioane de cambodgieni.

Genocidul din Cambodgia, în cadrul căruia au fost executaţi aproximativ 25% din cetăţenii acestei ţări, a fost una dintre cele mai cumplite atrocităţi pe scară largă din secolul trecut.

Deținător al puterii absolute în întreaga Cambodgie, în perioada 1976-1979, Pol Pot a instituit o adevărată dictatură a groazei în țara sa. Așa-zisul „comunism al epocii de piatră” avea în vedere desființarea orașelor, a banilor și edificarea unui stat eminamente agrar.

pol pot
Pol Pot şi Nicolae Ceauşescu (foto dreapta)

Pol Pot şi revoluţia Khmerilor Roşii

Gherilele khmerilor roşii au luat naştere în anul 1960, sub coducerea liderului Pol Pot. Acesta a fost şcolit în Franţa şi era un mare admirator al comunismului marca Mao Zedong.

Prin urmare, scopul khmerilor roşii era acela de a reconstrui Cambodgia din temelii. Altfel spus, se dorea reluarea vieţii de la un ipotetic şi primitiv „An Zero”, în care absolut toţi cetăţenii să participe doar în proiecte rurale, alături de respingerea cu obstinaţie a oricărei influenţe occidentale, fie ea chiar şi de ordin tehnologic.

Pentru a-şi atinge idealul comunist de orientare maoistă, khmerii roşii credeau că toţi cambodgienii trebuiau să renunţe urgent la toate slujbele şi ocupaţiile care nu aveau legătură cu agricultura.

Practic, toţi oamenii din ţară, cu excepţia liderilor kmerilor roşii şi a membrilor propriilor familii, trebuiau să muncească ca ţărani într-una dintre uriaşele ferme colective. Oricine se opunea acestei măsuri trebuia eliminat urgent.

• CITEŞTE ŞI:  10 curiozităţi despre Cleopatra, regina care s-a măritat cu doi dintre fraţii săi

S-au alcătuit astfel adevărate liste ale „potenţialilor oponenţi ai regimului”. Aceste liste nu includeau doar intelectualii, persoanele cu o educaţie medie sau înaltă, dar şi oricare alte categorii sociale cu excepţia agricultorilor, precum călugării, credincioşii practicanţi de orice religie, etnicii chinezi, vietnamezi, thailandezi, precum şi cetăţenii cambodgieni care aveau prin arborele genealogic vreun străin.

Fervoarea nebună a khmerilor roşii nu s-a limitat doar la atât. Aceştia arestau şi interogau orice membru din comunitate, care era bănuit că le-ar trăda scopurile.

Astfel, simplul act de supravieţuire în Cambodgia acelor ani era determinat de un singur aspect: priceperea la munca câmpului. Oricare cetăţean, indiferent de vârstă, sex sau stare de sănătate, trebuia să muncească. Aşadar, toţi cambodgienii infirmi, bolnavi, precum şi copiii prea mici pentru munca grea din agricultură, au avut cumplit de suferit.

Publicitate

Războiul dintre Cambodgia şi Vietnam

Între Cambodgia şi Vietnam a avut loc un conflict militar între anii 1977-1979. Khmerii Roşii au fost înlăturaţi de la putere, iar Cambodgia a intrat sub ocupaţie vietnameză.

Pol Pot a condus  guvernul din exil, aflându-se la graniţa dintre Cambodgia şi Thailanda. Khmerii Roşii erau susţinuţi de Republica Populară Chineză şi erau recunoscuţi de Naţiunile Unite drept guvernarea de drept în Cambodgia.

Deşi cele două ţări erau iniţial aliate, temerea Cambodgiei că Vietnam ar fi urmărit  să-şi instaureze dominaţia asupra acesteia a făcut-o să atace Vietnamul.

După încheierea ocupaţiei vietnameze asupra Cambodgiei, în anul 1989, Pol Pot s-a întors în ţară. A refuzat să accepte pacea şi a continuat luptele împotriva coaliţiei guvernamentale din Vietnam.

În acest timp, Pol Pot a ordonat uciderea prietenului şi susţinătorului său de o viaţă, Son Sen. Acesta a fost executat în anul 1997, pentru încercarea de a încheia o înţelegere cu guvernul.

• CITEŞTE ŞI:  Povestea bătrânului Dobri Dobrev care şi-a donat toţi banii bisericii şi săracilor

Moartea lui Pol Pot

Pentru uciderea lui Son Sen, o facţiune dizidentă din Khmerii Roşii, condusă de Ta Mok l-a arestat pe dictator. Pol Pot a fost supus unei judecăţi şi condamnat la arest la domiciliu pe viaţă. A murit de insuficienţă cardiacă în 15 aprilie 1998. Potrivit soţiei sale, Pol Pot a murit în patul său, noaptea, în timp ce aştepta să fie mutat în altă locaţie.

Pol Pot a ucis atâţia oameni politici, oameni de succes şi cu spirit critic, încât media de inteligenţă a ţării a scăzut sensibil. De fapt, acesta era şi scopul, pentru a putea controla mai uşor masele. Urmările acestor atrocităţi sunt profunde şi cu semne care sunt vizibile şi astăzi.

Atunci când puterea este deţinută de un singur om, fără ca nimeni altcineva să aibă un cuvânt de spus, apare un pericol înfricoşător, care poate duce la uciderea a milioane de oameni.

Urmăriţi în materialul de mai jos o prezentare a sistemului criminal al lui Pol Pot

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.