Prima femeie-primar din România a fost Luiza Zavolschi, aleasă într-o localitate din judeţul Vaslui, într-o perioadă în care în România, ca şi în marea majoritate a celorlalte ţări europene, femeile nu aveau drept de vot. Cu toate acestea, nu s-a gândit nimeni să interzică dreptul unei femei de a fi aleasă.
Născută pe 20 iulie 1883, Luiza Zavloschi, fiică a unei familii de ţărani gospodari din satul Buda, comuna Oșești, județul Vaslui, a avut un parcurs remarcabil. După ce și-a finalizat studiile la școala locală, Luiza a plecat la Iași pentru a se înscrie la Școala Normală de învățătoare „Mihai Sturza”.
Luiza Zavolschi: o viață dedicată educației și comunității
Revenită în satul natal ca învățătoare, în anul 1906, Luiza s-a căsătorit cu Constantin Zavloschi, un dascăl din județul Iași, descendent al polonezilor refugiați în Moldova în anul 1834. Împreună, au avut șapte copii, conform Arhivelor Naționale ale României.
Luiza Zavloschi a câștigat respectul comunității sale prin dedicarea față de profesia de învățătoare. În anul 1930, locuitorii satului i-au propus să candideze pentru funcția de primar, un drept acordat femeilor de legea pentru organizarea administrației locale din anul 1929. Această lege permitea femeilor să candideze dacă îndeplineau anumite criterii educaționale și profesionale.[sursa]
Prima femeie-primar din România
Candidatura Luizei Zavloschi a fost acceptată, în parte datorită tatălui ei, decorat ca erou de război. Se spune că în ziua alegerilor, femeile din Buda au supravegheat secția de votare, asigurându-se că bărbații lor vor vota pentru „doamna învățătoare”. În februarie 1930, Luiza Zavloschi a devenit prima femeie-primar din România, alături de Marilena Bocu și Elena Eisenberg.
Alegerea Luizei Zavloschi a atras atenția presei naționale. În ziarul „Dimineața” din 3 martie 1930, a fost publicat un articol detaliat despre eveniment, în care primărița își prezenta programul: „Nu vreau să fac planuri mari, voi face tot ce-i bine. Mai întâi rânduială.”
Primărița a cerut inclusiv instalarea unui telefon în primărie, subliniind nevoia de conectivitate. „Apropo, domnule prefect, să-mi pui telefon… Primărie fără telefon, mai mare rușinea! Nu putem rămâne izolați la marginea asta de lume!”
Ultimii ani și comemorarea
În pofida faimei sale, Luiza Zavloschi a rămas un om simplu și dedicat nevoilor comunității. Ea a reușit să îmbunătățească infrastructura locală, să deschidă o farmacie și să susțină construirea unei școli. Luiza a fost realeasă pentru un al doilea mandat datorită realizărilor sale și apropierea față de oameni, dar a refuzat să candideze pentru un al treilea mandat, considerând că e timpul să predea ștafeta.
Luiza Zavloschi a murit în anul 1967, la vârsta de 84 de ani, fiind înmormântată în satul natal. Pe crucea ei scrie „prima femeie primar din România”. Școala din Buda îi poartă numele, iar în fiecare an, în ultima zi din august, primărița este comemorată. În anii 2000, în comuna Oșești a fost dezvelit un bust al Luizei Zavloschi și s-a organizat un simpozion dedicat memoriei sale, marcând impactul durabil al acestei femei remarcabile.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: