Împăratul Qin Shi Huangdi, scris şi Qin Shihung-di, a fost întemeietorul dinastiei Qin şi primul împărat al Chinei. Acesta a domnit între anii 221 – 210 î.Hr., iar de la numele dinastiei sale provine numele de astăzi al ţării.
Qin Shi Huangdi s-a născut în anul 259 î.Hr., într-o familie de nobili din regiunea Shaanxi, din China. Tatăl său, regele Zhuangxiang, a murit pe când el avea doar 13 ani, lăsându-l pe tron de la o vârstă fragedă. La acea vreme, regatul Qin era unul dintre cele șapte state majore de pe teritoriul Chinei, iar tânărul Qin Shi Huangdi a trebuit să lupte pentru a-și menține puterea în fața rivalilor săi.
Primul împărat al Chinei: Qin Shi Huangdi
Începând din anul 238 î.Hr., Qin Shi Huangdi, pe o perioadă de două decenii şi jumătate, a fost implicat în numeroase campanii militare. A învins pe câmpul de luptă şi a anexat în mod succesiv cele şase regate care își disputau de peste trei veacuri hegemonia în China. Din anul 221 î.Hr., teritoriul chinez a fost unificat sub o singură autoritate, care a dus la pacea și armonia dintre popoarele existente.
Împăratul Qin a impus, cu o necruțătoare fermitate, reforme vizând centralizarea statului chinez și unificarea sistemelor de măsuri și greutăți, a monedei, a scrierii şi a legislației. Aceste reforme au contribuit la consolidarea puterii și autorității sale. De asemenea, reformele au dus la creșterea eficienței și productivității guvernului.[sursa]
Împăratul Qin Shi Huangdi, un lider controversat
Dincolo de reformele care au modernizat imperiul, domnia lui Qin Shi Huangdi a fost marcată și de un autoritarism brutal și de o serie de acte de cruzime. Acesta a interzis orice formă de gândire critică și a ars toate cărțile și documentele care nu erau de acord cu ideile sale şi cu noile reglementări ale limbii chineze standardizate.
De asemenea, el a pus în aplicare politici de suprimare a rebeliunilor și a executat sute de mii de oameni care îi opuneau rezistență.
Marele Zid Chinezesc
Una dintre cele mai mari realizări care au rămas în urma împăratului Qin a fost Marele Zid Chinezesc. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute construcţii din istoria omenirii, vestea existenţei sale răspândindu-se în lume încă din cele mai vechi timpuri.
Zidul a fost construit cu scop defensiv, fiind folosit la apărarea graniței Imperiului Chinez faţă de atacurile popoarelor nomade din nordul teritoriului.
Se spune că aproximativ 10 milioane de muncitori, în special țărani săraci, au muncit sub dogoarea soarelui, suferind de foame și oboseală pentru construirea zidului. Dintre aceştia, circa un milion au murit din cauza bolilor sau a oboselii.
Marele Zid Chinezesc a fost construit într-o perioadă de circa 1.800 de ani. În realitate, este format din mai multe ziduri separate. În final, acestea au ajuns la o lungime totală de 8.850 km.
Moartea împăratului Qin Shi Huangdi şi Armata de Teracotă
Împăratul Qin Shi Huangdi s-a temut foarte mult de moarte, mai ales că nu avea niciun rival care să-i dorească locul pe tron. Din acest motiv, a căutat să-și prelungească viața prin diferite metode. Una dintre aceste metode a fost căutarea unui elixir al nemuririi. Se crede că a folosit mercurul în încercarea de a obține viaţa veşnică. Acest lucru, în mod ironic, a dus la moartea sa prematură.
O altă măsură extremă pe care împăratul Qin Shi Huangdi a luat-o pentru găsirea nemuririi a fost construirea unui mormânt uriaş și impunerea unei securități stricte în jurul acestuia. După construire, a ordonat executarea a sute de muncitori și soldați care au lucrat la mormânt, pentru a menține secretul locației sale.
În acest scop a fost realizată celebra Armată de Teracotă. Aceasta era formată din 7.000 de soldaţi în mărime naturală, realizaţi din lut ars. Soldații aveau lănci reale, care de luptă, respectiv cai de lut în mărime naturală. Mormântul a fost pierdut în timp, fiind redescoperit abia în anul 1978.
Împăratul Qin Shi Huangdi a murit în anul 210 î.Hr., la vârsta de 48 de ani.
După moartea sa, fiul său Qin Er Shi a preluat tronul, însă a fost înlăturat la scurt timp de către unul dintre generalii săi, Han Xin. Acesta a fondat dinastia Han, care a preluat controlul asupra Imperiului Chinez.
Deși reformele lui Qin Shi Huangdi au avut un impact semnificativ asupra istoriei Chinei, metodele sale autoritare și abuzive de guvernare au condus la opoziție și revolte. După moartea sa, dinastia Qin a fost răsturnată și înlocuită de dinastia Han. Cu toate acestea, multe dintre reformele sale au continuat să influențeze istoria Chinei în secolele care au urmat după moartea sa.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: