Primul studiu arheologic realizat pe Staţia Spaţială Internaţională a oferit informații despre modul în care astronauții au utilizat spațiul disponibil, deși, în mod evident, a implicat mai puține săpături în comparație cu studiile arheologice tradiționale.
Cuvântul „arheologie” evocă nenumărate imagini în imaginația colectivă: civilizații antice, artefacte pierdute și – oricât de mult am încerca să ne îndepărtăm de clișee – Indiana Jones. Totuși, un studiu arheologic recent a fost realizat într-un mod cu totul diferit. Acesta a avut loc în spațiu.
Primul studiu arheologic realizat pe Staţia Spaţială Internaţională
Primul studiu arheologic realizat pe Staţia Spaţială Internaţională (SSI) se numește Sampling Quadrangle Assemblages Research Experiment, sau SQuARE, și include șase zone pătrate de studiu la bordul SSI, situată la aproximativ 408 km deasupra planetei noastre.
Într-un studiu publicat în data de 8 august 2024 în revista ştiinţifică PLOS One, o echipă de cercetători și-a dezvăluit constatările din două dintre locațiile de eșantionare. Una dintre locații este o zonă de întreținere de pe SSI; cealaltă este o zonă de adunare în apropierea latrinei și a echipamentului de exerciții al astronauților.[sursa]
Echipa a constatat că modul în care spațiile erau destinate nu corespundea întotdeauna cu modul în care erau utilizate în realitate. În sondajul lor de 60 de zile, zona de întreținere a fost folosită foarte puțin pentru întreținere și doar ocazional pentru scopuri științifice.
„Era, de fapt, o zonă de depozitare, cum ar fi panoul cu cuie din garaj sau din magazia de grădină, în acest caz posibil datorită cantității uriașe de Velcro din această locație”, a declarat autorul principal al studiului, Justin Walsh, arheolog la Universitatea Chapman și fondator și co-director al Proiectului Arheologic al Stației Spațiale Internaționale.
„Ne-am dat seama că fotografiile istorice arătau ceva diferit, deoarece nimeni nu se deranjase vreodată să facă o fotografie a stației de lucru atunci când nu era nimeni care să o folosească. Aceasta a fost o lecție importantă despre relația dintre fotografiile istorice și modelele de utilizare pe termen lung.”, a mai spus Justin Walsh.[sursa]
Proiectul a început în anul 2015 ca o analiză retrospectivă a modului în care sunt utilizate spațiile de pe ISS. Dar imaginile de arhivă nu au arătat prea multe, așa că echipa a decis să efectueze un studiu arheologic pe stația spațială. Odată ce echipa a primit aprobarea din partea Laboratorului Național al SSI, a fost nevoie de mai puțin de un an pentru a organiza proiectul la bordul stației.
„Cred că este posibil să fi fost una dintre cele mai rapide sarcini utile, de la propunere la execuție, din istoria SSI.”, a declarat Walsh.
Lucrările de teren au avut loc între ianuarie și martie 2022. Al doilea spațiu de cercetare – un perete gol până acum neimportant din apropierea latrinei și a zonei de exerciții a stației – a fost folosit de un membru al echipajului ca loc pentru articolele sale de toaletă. Walsh a subliniat că locul în care astronauții își pot pune obiectele personale „pare să fi fost un pic neglijat pentru SSI și este o problemă cu care trebuie să se confrunte fiecare persoană care o vizitează”.
Până în prezent, doar două dintre zonele studiate sunt publicate, dar echipa intenționează să raporteze concluziile din mai multe dintre zonele de studiu anul viitor.
„Există câteva concluzii cheie. În primul rând, am arătat că este posibil să facem arheologie bună și productivă în spațiu, chiar dacă investigatorii sunt la sol. În al doilea rând, am arătat cu siguranță că locurile din stația spațială sunt folosite în moduri neașteptate, ceea ce este un lucru foarte uman.”, a spus Walsh.
Este ca și cum blatul de la intrarea în casă se numește acum „Unde ținem corespondența”. Comunicarea funcționează în moduri multiple și uneori enigmatice, dar lucrurile ar trebui denumite pentru scopul lor specific. Cu toate acestea, uneori spațiilor li se atribuie o semnificație (și o etichetă) înainte ca modul în care sunt folosite de fapt să devină clar.
„În cele din urmă, am contribuit cu informații utile care pot fi folosite de viitorii proiectanți ai stațiilor spațiale pentru a-și îmbunătăți habitatele – am evidențiat fenomene care sunt importante, dar nu evidente. Având în vedere că ISS este probabil cel mai costisitor proiect de construcție realizat vreodată de oameni, este important să învățăm din el și să ne gândim cum să facem mai bine în viitor.”, a adăugat Walsh.
SSI va deveni istorie
Într-adevăr, acum este momentul să se planifice cum poate fi îmbunătățită viitoarea ședere umană în spațiu. Retragerea SSI este programată pentru anul 2030, moment în care stația va fi scoasă de pe orbită pentru o aterizare forțată controlată în Oceanul Pacific. Există temeri că alternativele comerciale la SSI ar putea să nu fie gata la timp pentru retragerea misiunii.
Pe lângă o colaborare internațională continuă pe orbită în spațiu, mai există și chestiunea nu atât de neglijabilă a Lunar Gateway, stația spațială lunară planificată care va stabili o prezență umană semipermanentă pe Lună. Într-o notă dulce-amară, lucrările arheologice de pe SSI vor fi în curând mai apropiate de arheologia tradițională, deoarece stația spațială va intra în curând în istorie. Dacă vrem să învățăm ceva din modul în care oamenii au folosit stația de cercetare, acum este momentul.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: