Prin ce țări trece Ecuatorul? Deși ecuatorul măsoară 40.075 de kilometri și înconjoară globul, acesta traversează doar 13 țări. În cazul a două dintre ele, linia ecuatorului nu atinge uscatul, ci trece doar prin apele teritoriale.
Ecuatorul este o linie imaginară care înconjoară Pământul și îl împarte în două emisfere: nordică și sudică. Așadar, orice punct aflat pe ecuator se află la aceeași distanță de Polul Nord și de Polul Sud.
Cum e viața în țările străbătute de ecuator? Hai să vedem ce state se aliniază exact pe această linie unică.[sursa]
Prin ce țări trece Ecuatorul
Dintre cele 13 țări traversate de ecuator, șapte se află în Africa – mai multe decât pe orice alt continent. America de Sud are trei, iar restul sunt națiuni insulare din oceanele Indian și Pacific.
Iată lista completă a țărilor prin care trece ecuatorul:
- São Tomé și Príncipe
- Gabon
- Republica Congo
- Republica Democrată Congo
- Uganda
- Kenya
- Somalia
- Maldive
- Indonezia
- Kiribati
- Ecuador
- Columbia
- Brazilia
În 11 dintre aceste țări, ecuatorul traversează efectiv uscatul. În schimb, în cazul Maldivelor și al statului Kiribati, linia ecuatorului trece doar prin apele teritoriale, fără a atinge țărmul.
Cea mai populată țară prin care trece ecuatorul este Brazilia, care are o populație de peste 211 milioane de locuitori.
Ecuatorul – linia centrală a lumii
Ecuatorul este una dintre cele cinci linii majore de latitudine folosite pentru orientare pe glob. Celelalte patru sunt Cercul Polar de Nord, Cercul Polar de Sud, Tropicul Racului și Tropicul Capricornului.
Fiind linia mediană a globului, ecuatorul este cea mai lungă dintre toate liniile de latitudine. Alături de liniile de longitudine, care merg de la pol la pol, acestea permit cartografilor și navigatorilor să identifice cu precizie orice punct de pe planetă.
La echinocțiile din martie și septembrie, planul ecuatorului se aliniază cu centrul Soarelui, intersectând ceea ce astronomii numesc „ecuatorul ceresc”. În aceste momente, Soarele pare să traverseze exact deasupra ecuatorului.
Locuitorii regiunilor ecuatoriale au parte de cele mai scurte răsărituri și apusuri. Asta pentru că soarele se ridică și coboară aproape perpendicular pe orizont, iar durata zilelor rămâne constantă pe tot parcursul anului. Diferența dintre zi și noapte este de doar 16 minute, datorită modului în care este măsurată lumina solară vizibilă.
Clima ecuatorială: mai mult decât căldură
Țările de pe ecuator înregistrează temperaturi ridicate tot anul, chiar și la altitudini mari. Cauza este expunerea constantă la razele solare, aproape uniformă pe parcursul anului.
Aproape jumătate din pădurile tropicale ale lumii se află în țări traversate de ecuator – în special în Republica Democrată Congo, Brazilia și Indonezia – unde combinația dintre lumină solară abundentă și precipitații constante creează condiții ideale pentru vegetație.
Totuși, clima de pe ecuator este mai variată decât pare. De la câmpii umede și joase, până la zone muntoase și aride, ecuatorul oferă o paletă climatică diversă. De exemplu, pe vârful Cayambe – un vulcan adormit din Ecuador, aflat la aproape 5.800 de metri altitudine – zăpada și gheața sunt prezente tot timpul anului, chiar dacă se află exact pe ecuator.
Chiar dacă temperaturile sunt constante, precipitațiile și umiditatea variază semnificativ, influențate de curenții de aer. Aici, anotimpurile clasice lipsesc; în schimb, anul este împărțit în perioade umede și uscate.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: