Principesa Ileana a României s-a născut în data de 5 ianuarie 1909, fiind fiica cea mică a regelui Ferdinand I al României și a reginei Maria, dobândind prin naștere titlul de Principesă a României.

Ileana a mai avut cinci fraţi: pe viitorul Rege Carol al II-lea, pe viitorul regent Nicolae, pe Maria, cea care avea să ajungă Regină a Iugoslaviei, pe Elisabeta, cea care avea să devină Regină a Greciei, dar și pe Principele Mircea, mort la o vârstă fragedă din cauza tifosului.

Deși au existat zvonuri că tatăl adevărat al Ileanei era de fapt Prințul Barbu Știrbei, regele a admis paternitatea. Scrisorile prințului Știrbei către regină nu au lăsat nimic de înțeles în acest sens, regele păstrând față de Ileana aceeași atitudine pe care o avea față de ceilalți copii.

principesa ileanea1
Principesa Ileana şi mama sa, Regina Maria a României

Copilăria dramatică trăită de către Principesa Ileana

Copilăria Ilenei a fost marcată de evenimente tragice. A suferit la moartea fratelui său, a trecut prin tragismul Primului Război Mondial și prin refugiul Familiei Regale la Iași.

Unul dintre prietenii săi apropiați în perioada războiului a fost nimeni altul decât Ion Antonescu, viitorul conducător al României. Pe atunci, Antonescu era aghiotantul mareșalului Prezan. Acesta, în timpul refugiului la Iași, locuia la marginea orașului, iar fata Reginei era invitată des la reședința sa, unde îl întâlnea pe tânărul Antonescu. Mai târziu, avea să-și amintească despre el că era „un căpitan tânăr, simpatic”, care iubea mult copiii și care se juca mereu cu ea.

Începând cu vârsta de 8 ani, Principesa Ileana a României și-a însoțit mama, pe Regina Maria, în vizitele în spitalele ticsite de răniți și de bolnavi contagioși. A străbătut satele României în toți acei ani în care oamenirea era încleștată în cel mai nimicitor război de până atunci.

• CITEŞTE ŞI:  Unde mergeau oamenii antici în vacanță? Destinaţiile de lux ale vremurilor străvechi

După război, Principesa Ileana a României a studiat la Colegiul Heathfield-Ascot, din Marea Britanie. Revenită în țară, Domnița Ileana, cum o alintau românii, s-a implicat în mișcarea cercetășească.

Pasionată de marină, a obținut brevetul de căpitan de cursă lungă. Era singura româncă cu această calificare. De asemenea, a urmat cursurile Școlii de Educație Fizică din București. A însoțit-o pe Regina Maria în vizita sa din Statele Unite ale Americii, precum și în Spania.

principesa ileana

Căsătoriile Principesei Ileana

În vara anului 1930, în Spania, l-a cunoscut pe Arhiducele Anton de Habsburg. S-a îndrăgostit rapid de el. Cei doi tineri s-au reîntâlnit în anul 1931, la Paris.

În primăvara lui 1931, cu consimțământul Regelui Carol al II-lea, Șeful Casei Regale, Principesa Ileana a anunțat că se căsătorește cu Arhiducele Anton de Habsburg. Tatăl acestuia era membru al Familiei Imperiale a Austriei, iar mama sa era Infantă a Spaniei. Căsătoria lor a avut loc la Castelul Pelișor, în iulie 1931.

Toată viața sa, Principesa Ileana a rămas apropiată de Regina Maria, care i-a lăsat moștenire Castelul Bran. În timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, tânăra familie a locuit deopotrivă în Austria și în România, unde Principesa Ileana s-a implicat în numeroase acte de caritate.

Publicitate

În primăvara anului 1938, Austria a fost anexată Reich-ului german. Noua situație politică, cu naziștii la putere, a complicat mult viața familiei.

Descendența princiară a acesteia și a soțului a atras atenția noilor autorități, castelul fiind percheziționat de mai multe ori. De asemenea, cei doi soţi au fost urmăriți pentru a preveni eventualele comploturi dinastice împotriva noii puteri.

Din anul 1944, Ileana a revenit la Castelul Bran, de temea persecuțiilor naziștilor.

principesa ileana
Trei momente ale existenţei Principesei Ileana

Comunismul şi exilul familei regale, o lovitură pentru Principesa Ileana

Sfârșitul războiului a însemnat începutul comunizării României. După ce Regele Mihai I a fost nevoit să plece în exil, Principesa Ileana și întreaga sa familie l-au urmat pe suveranul detronat. Principesa s-a mutat în Elveția, apoi în Argentina și, în cele din urmă, în SUA.

• CITEŞTE ŞI:  Bărbatul care răpea femei doar ca să le elibereze pe o insulă pentru a le putea vâna ulterior: Robert Hansen

„După ce am plecat de acasă, care pentru mine a fost întotdeauna în România, am fost ca și moartă. Nu împrejurările au fost greu de suportat, ci însăși nevoia de a trăi. Nu m-am îndoit nicio clipă de necesitatea fizică a prezenței mele pentru cei șase copii ai mei; dragostea mea pentru ei a rămas și atunci la fel de puternică. Dar în interior, <eul> esențial, pe care tot restul era construit, a suferit un șoc mortal când am fost îndepărtată de poporul meu.”, a declarat Principesa Ileana despre alungarea familiei regale din ţară de către comunişti.

În anul 1954, Ileana a divorțat de Arhiducele Anton de Habsburg. S-a recăsătorit cu un român exilat, doctorul Ștefan Isărescu, însă și de acesta divorțat.

Principesa Ileana a avut şase copii:

  • Ștefan, Arhiduce de Austria (1932-1998);
  • Maria Ileana, Arhiducesă de Austria (1933-1959);
  • Alexandra, Arhiducesă de Austria (n. 1935);
  • Dominic, Arhiduce de Austria (n. 1937);
  • Maria Magdalena, Arhiducesă de Austria (1939-2021);
  • Elisabeta, Arhiducesă de Austria (1942-2019).

Până în anul 1961, Ileana a călătorit de-a lungul și de-a latul Americii. A ţinut sute de conferințe în care le-a vorbit oamenilor despre România și situația tragică a țării sale. Întrucât era prinţesă, publicul o asculta cu mare interes, cu toate că cei mai mulţi nu ştiau nimic despre România.

Călugăria şi sfârşitul

În anul 1961, Principesa Ileana a decis să se călugărească. Dincolo de faptul că era credincioasă de mică, o boală îndelungată a primului său născut, Ștefan, apoi tragedia din anul 1959, când fiica sa Maria Ileana a murit într-un accident aviatic, au împins-o spre această viaţă.

Ileana a plecat la o mănăstire ortodoxă în Franța, unde a petrecut 6 ani ca novice. Și-a lăsat astfel trecutul regal în spate și a devenit Maica Alexandra.

• CITEŞTE ŞI:  15 imagini care te vor face să-ţi fie frică de soare

În anul 1967, Principesa s-a alăturat Bisericii Ortodoxe Române și a devenit stareța mănăstirii cu hramul „Schimbarea la față” din oraşul Ellwood, din Pennsylvania, SUA.

Principesa Ileana a reuşit să își mai vadă o singură dată țara natală, în septembrie 1990, după căderea comunismului, regim care o alungase în exil. A fost întâmpinată de sute de oameni, care au aclamat-o, strigând: „Trăiască Regele Mihai”.

Principesa Ileana a murit în data de 21 ianuarie 1991, la vârsta de 82 de ani și este înmormântată în mănăstirea a cărei stareţă a fost până la sfârşitul vieţii.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.