Născută în anul 1855, ca una dintre cele 10 fiice ale regelui Persiei, Naser al-Din Shah Qajar, prințesa Fatimah Khanum ”Esmat od-Dowleh” a rămas în istorie printr-un lucru mai puțin obișnuit. Femeia cu mustaţă proeminentă, asemănătoare cu cea a bărbaților, a fost considerată un simbol al frumuseții locale.

A avut voie să studieze pianul și arta fotografică și era singura prințesă care putea primi, la palat, delegațiile străine.

Prinţesa Qajar a fost impusă ca un etalon al frumuseţii feminine din Iran, cu toate că avea o alură bărbătească, avea mustaţă şi era dolofană.

Prinţesa iraniană Qajar: Origini

Tatăl ei, regele Naser al-Din Shah Qajar, a fost un bărbat impunător, cu o mustaţă lungă.

femeia cu mustaţă

A avut unul dintre cele mai mari haremuri din lume, iar prinţesa Qajar a fost unul dintre cei 21 de copii ai săi, 11 băieţi şi 10 fete.

Esmat od-Dowleh a fost cel de-al treilea copil. A avut înclinaţii intelectuale şi a fost pasionată de istorie.

Mai târziu, a studiat pianul, arta fotografică şi a luat lecţii de franceză. De asemenea, prinţesa Qajar a fost scriitoare şi pictoriţă, fiind apreciată pentru calităţile sale intelectuale.[1]

Legenda bărbaţilor care s-au sinucis pentru ea

După cum spuneam, prinţesa a fost impusă ca etalon al frumuseţii de către tatăl său, iar atunci când era tânără era foarte dorită.

O legendă spune că 13 bărbaţi s-ar fi sinucis din dragoste pentru ea. Aceştia ar fi fost fermecaţi de frumuseţea prinţesei de care s-au îndrăgostit. Pentru că au fost refuzaţi de aceasta, ei s-ar fi sinucis.

• CITEŞTE ŞI:  Cum a testat Anghel Saligny podul de la Cernavodă, riscându-şi viaţa

Toată povestea rămâne la nivel de legendă. Nu există surse credibile care să confirme această informaţie.

Prinţesa s-a căsătorit încă de la vârsta de 10 ani cu Dust Muhammad Khan, un băiat de viţă nobilă, de aceeaşi vârstă. Din căsnicia celor doi au rezultat trei copii.

Publicitate

Cum arăta Prinţesa Qajar, femeia cu mustaţă

femeia cu mustaţă prinţesa qajar

Avea un corp masiv, sprâncene stufoase şi o mustaţă care nu putea trece neobservată.

Prinţesa era persoana desemnată să primească soţiile tuturor regilor, prinţilor sau conducătorilor care ajungeau în Palatul Regal Persan. Aceasta avea calităţi intelectuale deosebite şi putea să poarte o discuţie de un anumit nivel.

A murit de malarie

Prinţesa Qajar s-a îmbolnăvit de malarie în primăvara lui 1905.

În perioada aceea nu existau tratamente pentru această boală, aşa că murit la 49 de ani.

A fost înmormântată în apropierea tatălui său. După deces, au început să apară şi legendele.

S-a spus că a fost pețită des și că 146 de pretendenți i-au cerut mâna, dintre care 13 s-ar fi sinucis din dragoste pentru ea.



S-a presupus că imaginea în care Prinţesa Qajar este prezentată drept femeia cu mustaţă nu o prezintă, în realitate, pe fiica șahului, ci este vorba despre un actor care ar fi pozat ca printesa, pentru a o ridiculiza.

Afirmaţia s-a dovedit a fi falsă.

Esmat od-Dowleh a existat, a trăit acum mai bine de 100 de ani și s-a descurcat de minune ca reprezentată a familiei regale, în ciuda aspectului mai puţin estetic.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.