Replicile precum „vrei să facem schimb de material genetic?” sau „hai să-ţi transfer nişte bacterii” nu sunt simple metode de a obţine un sărut (într-un mod destul de bizar, ce-i drept). Cercetătorii olandezi au descoperit că printr-un sărut de 10 secunde se transferă peste 80 de milioane de bacterii, iar cuplurile care se sărută de până la nouă ori pe zi ajung să aibă comunități foarte asemănătoare de bacterii orale din această cauză.

Există un ecosistem de peste 100 de trilioane de microorganisme care trăiesc în și pe corpul nostru. Abia dacă observăm că sunt acolo, dar acestea ne ajută să ne digerăm alimentele, să descompunem substanțele nutritive și să ne protejăm de boli. Fără ele, nu am supraviețui nici măcar o zi.

„Credem că există de 10 ori mai multe celule microbiene pe și în corpul nostru decât celule umane. Asta înseamnă că suntem 90% microbieni și 10% oameni. De asemenea, se estimează că există de 100 de ori mai multe gene microbiene decât genele din genomul nostru uman. Așa că suntem cu adevărat un compendiu [și] un amalgam de părți umane și microbiene.”, a spus biologul american Jeffrey Gordon, de la Universitatea Washington.

Așadar, la fel ca și mica fiinţă Physalia physalis (denumită şi „omul de război portughez”) – care de fapt este o colecție de multe organisme simple diferite care s-au unit pentru a forma o „ființă” colectivă foarte puternică și foarte funcțională – oamenii pot fi considerați, de asemenea, un organism colonial. Numai în gură avem în jur de 700 de varietăți de bacterii și, deși acestea sunt influențate de genetică, de alimentație și de vârstă, noi cercetări au descoperit că sunt influențate și de persoanele cele mai apropiate de noi.[sursa]

un sărut de 10 secunde se transferă peste 80 de milioane de bacterii
Un sărut de 10 secunde reprezentativ: captură din filmul „The Notebook”

Un sărut de 10 secunde transferă peste 80 de milioane de bacterii

Cercetătorii de la Organizația Olandeză pentru Cercetare Științifică Aplicată (TNO) au lucrat cu 21 de cupluri, cerându-le să completeze chestionare despre cât de des se sărută în fiecare zi și cât durează de obicei fiecare sărut. Echipa a prelevat apoi mostre de schimb din locul gurii lor pentru a identifica ce microbiotă orală trăia pe limbă și în salivă.

• CITEŞTE ŞI:  Povestea fabuloasă a lui Miguel de Cervantes: rob, puşcăriaş şi creatorul lui Don Quijote

Publicându-și rezultatele în jurnalul ştiinţific Microbiome, echipa de cercetare a descoperit că acele cupluri care se sărutau de mult timp și des – de cel puțin 9 ori pe zi – au ajuns să aibă comunități microbiene foarte asemănătoare în gură.[sursa]

Echipa „a numărat”, de asemenea, câți microbi au fost transmişi între cuplurile care se sărutau, punându-l pe unul dintre ei să consume o băutură probiotică ce conținea varietăți cunoscute de bacterii precum Lactobacillus și Bifidobacteria. Apoi li s-a cerut cuplurilor să se sărute într-un mediu controlat, iar cercetătorii „au numărat” câte dintre aceste bacterii specifice au fost transmise celeilalte persoane.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că, în medie, aproximativ 80 de milioane de bacterii vor fi transferate în timpul unui sărut de doar 10 secunde.

„Sărutul intim care implică contactul complet cu limba și schimbul de salivă pare a fi un comportament de curtare unic la oameni și este comun în peste 90% din culturile cunoscute. În mod interesant, explicațiile actuale privind funcția sărutului intim la om includ un rol important pentru microbiota prezentă în cavitatea bucală, deși, din câte știm noi, efectele exacte ale sărutului intim asupra microbiotei orale nu au fost niciodată studiate. Am vrut să aflăm în ce măsură partenerii își împărtășesc microbiota orală și s-a dovedit că, cu cât un cuplu se sărută mai mult, cu atât sunt mai asemănători.”, a declarat într-un comunicat de presă cercetătorul principal Remco Kort, de la Departamentul de Microbiologie și Biologie a Sistemelor din cadrul TNO și de la Muzeul Micropia al Microbilor din Olanda.

• CITEŞTE ŞI:  Care este diferenţa dintre Homo sapiens şi Omul de Neanderthal? Suntem 99,7% la fel

Acum că ai aflat aceste aspecte științifice noi și grozave, poţi să le foloseşti pentru a sparge gheața încă la prima întâlnire. Cu plăcere.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate