Într-un studiu recent publicat în The International Journal of Astrobiology, o echipă de cercetători sugerează o metodă neașteptată prin care astronauții ar putea să-și asigure hrana în viitoarele misiuni: cercetătorii sugerează ca astronauții să mănânce asteroizi.
Însă, după cum clarifică The New York Times, ideea nu este ca astronauții să consume direct bucăți de rocă. În schimb, aceștia ar putea folosi o combinație de procese chimice și fizice pentru a descompune asteroizii, urmând să adauge bacterii benefice pentru a transforma resturile într-o sursă comestibilă.
Aceste microorganisme ar putea converti materialele rezultate în biomasă – o substanță care, teoretic, ar putea hrăni echipajele din spațiu.[sursa]
O soluție inspirată din reciclare: astronauții să mănânce asteroizi
Această abordare inovatoare a fost inspirată de o cercetare a Departamentului american al Apărării, care investighează modalități de a transforma plasticul din ambalajele de rații militare în hrană. În acest proces, plasticul este descompus în gaze și uleiuri prin piroliză, iar apoi uleiul este folosit pentru a alimenta bacterii într-un bioreactor, generând o biomasă nutritivă.
Echipa de cercetători și-a propus să aplice un principiu similar asteroizilor, mai exact celor bogați în carbon, precum asteroidul Bennu, aflat în apropierea Pământului. Ideea este să reconstituie carbonul din roci spațiale într-o formă care să semene cât mai mult cu hrana.
„Ce s-ar întâmpla dacă am hrăni bacteriile doar cu un meteorit proaspăt, nealterat?”, se întreabă Annemiek Waajen, cercetător postdoctoral la Vrije Universiteit Amsterdam, citată de The New York Times. Deși Waajen nu a fost implicată direct în studiu, este interesată de potențialul acestei idei revoluționare.
Provocările rămase de depășit
Totuși, înainte ca astronauții să se hrănească cu produse provenite din asteroizi, cercetătorii au încă multe necunoscute de elucidat. De exemplu, nu se știe încă dacă biomasa rezultată ar fi sigură pentru consumul uman sau toxică. Mai mult, metoda de exploatare a asteroizilor reprezintă încă o problemă tehnologică nerezolvată.
„Este o idee care mai are un drum lung până la aplicare”, recunoaște Waajen. Cu toate acestea, echipa de cercetători este nerăbdătoare să testeze conceptul pe propriile persoane.
„Am promis deja că voi fi primul care va încerca să mănânce. Dacă supraviețuiesc, putem trece la următoarea fază.”, a declarat pentru The New York Times Joshua Pearce, coautor al studiului și profesor de inginerie la Universitatea Western din Ontario.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: