La peste 110 ani de la scufundare, Titanicul continuă să fascineze și să surprindă publicul. Una dintre marile curiozităţi privind celebrul naufragiu îl reprezintă faptul că nu au fost găsite rămăşiţe umane pe Titanic după scufundarea pachebotului, în anul 1912.

În ciuda faptului că peste 1.500 de oameni şi-au pierdut vieţile în urma naufragiului, dar şi faptului că explorarea epavei scufundate a început încă de la redescoperirea sa în septembrie 1985, nu au fost găsite niciodată rămășițe umane la bord.

„Nu am văzut nicio rămășiță umană.”, a declarat în anul 2012 pentru New York Times James Cameron, regizorul filmului Titanic (1997), care a vizitat și explorat epava de 33 de ori și care susține că a petrecut mai mult timp pe navă decât căpitanul acesteia. „Am văzut haine. Am văzut perechi de pantofi, ceea ce ar sugera cu tărie că a existat un corp acolo la un moment dat. Dar nu am văzut niciodată rămășițe umane”, a mai spus regizorul.

Este genul de fapt care îi face pe adepții teoriilor conspiraționiste să intre în frenezie, dar există motive perfect întemeiate pentru care nu au fist găsite cadavrele celor peste 1.500 de persoane care au murit în timp ce nava se scufunda.

epava titanic
Epava a fost descoperită în anul 1985, dar de ce nu au fost găsite rămăşiţe umane pe Titanic?

De ce nu au fost descoperite rămăşiţe umane pe Titanic

Unul dintre motive este reprezentat de vestele de salvare purtate de mulți pasageri și membri ai echipajului. Deși nu și-au îndeplinit misiunea principală, respectiv aceea de a-i menține pe purtători la suprafață suficient de mult timp pentru a fi salvați, odată ce ocupanții lor au murit, acestea au rămas plutitoare. Probabil că o furtună care a urmat scufundării a îndepărtat rapid cadavrele de la locul naufragiului, în timp ce curenții oceanici le-au îndepărtat și mai mult în secolul care a urmat.

• CITEŞTE ŞI:  Câți sateliți sunt în prezent pe orbita Pământului? Numărul lor este îngrijorător de mare

Cadavrele prinse în epava însăși au dispărut probabil, de asemenea, datorită activității necrofagilor de adâncime – pești și alte organisme. Dar au fost găsite oase pe alte epave mult mai vechi, așa că de ce nu au fost găsite și pe Titanic? Această parte ar putea avea legătură cu adâncimea.

„Problema cu care trebuie să te confrunți este că, la o adâncime mai mică, de aproximativ 914 metri, treci sub ceea ce se numește adâncimea de compensare a carbonatului de calciu. Iar apa din adâncuri este sub saturată în carbonat de calciu, care este în mare parte, știți, din ce sunt făcute oasele. De exemplu, pe Titanic și pe Bismarck, aceste nave se află sub adâncimea de compensare a carbonatului de calciu, așa că, odată ce creaturile le mănâncă carnea și expun oasele, oasele se dizolvă.”, a explicat exploratorul de mare adâncime Robert Ballard pentru NPR.[sursa]

Există persoane care cred că în părțile sigilate ale navei, cum ar fi sala motoarelor, unde exista apă proaspătă, bogată în oxigen, s-ar putea să nu fi reușit să pătrundă organismele menţionate mai sus, fapt pentru care ar putea exista încă unele corpuri conservate. Dar, la peste 110 ani de la scufundarea navei, ideea că am putea găsi rămășițe recognoscibile pare din ce în ce mai puțin probabilă.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.