Renovarea subsolului unei case a adus o mare surprinză unui proprietar de locuință din apropierea Parisului. În timpul unei simple renovări a subsolului, bărbatul a făcut o descoperire uluitoare: un schelet uman. Această găsire neașteptată a dus la descoperirea a aproape 40 de morminte, dintre care unele datează din epoca romană.

Renovarea subsolului unei case a scos la iveală o surpiză neaşteptată

Ceea ce a început ca o renovare obișnuită s-a transformat rapid într-o descoperire arheologică majoră, atunci când proprietarul a dat peste un schelet în timpul lucrărilor. Investigațiile ulterioare au dus la excavarea unui întreg cimitir, unde au fost îngropați zeci de oameni, unii dintre ei cu aproximativ 1.700 de ani în urmă.

Cel mai vechi mormânt dezgropat datează din secolul al III-lea d.Hr., din perioada romană târzie, iar în cimitir s-au descoperit și 10 sarcofage din ipsos, aparținând începutului perioadei merovingiene, perioada de domnie a francilor, care a durat între anii 476 și 750.

Cel mai recent mormânt datează din secolul al X-lea, sugerând că acest cimitir a fost folosit timp de aproximativ 700 de ani, oferind o privire fascinantă asupra continuității ritualurilor funerare în regiune.[sursa]

Renovarea subsolului unei case
Renovarea subsolului unei case a dezvăluit un cimitir din perioada romană

Un sit plin de surprize

Inițial, arheologii au crezut că situl reprezintă un cimitir medieval timpuriu, având în vedere existența unei capele din secolul al VII-lea în zonă. Totuși, descoperirea unor morminte mult mai vechi a luat echipa prin surprindere, conform unei declarații traduse a companiei arheologice franceze Archaeodunum, care efectuează săpăturile în colaborare cu autoritățile regionale.

Primul mormânt a fost găsit iarna trecută, iar până acum, arheologii au excavat 38 de morminte într-o suprafață de patru camere care acoperă 52 de metri pătrați (aproximativ 560 de picioare pătrate).

• CITEŞTE ŞI:  Cel mai puternic sunet din lume a provocat unde de șoc de 10.000 de ori mai puternice decât o bombă cu hidrogen: erupţia vulcanului Krakatau

Capela medievală Notre-Dame-des-Champs și misterul necropolei

Casa, situată în cartierul Montconseil din Corbeil-Essonnes, o comună de la periferia sudică a Parisului, se află pe locul unde ar fi fost odată capela medievală Notre-Dame-des-Champs. Aceasta ar fi fost ridicată pe ruinele unui templu păgân, dedicat unui izvor sacru.

Deși au fost descoperite morminte medievale timpurii în apropiere, nu au fost găsite până acum rămășițe fizice ale capelei sau templului. Aceasta este prima dată când cimitirul asociat cu capela a fost investigat în detaliu, potrivit declarației făcute de arheologi.

Deși situl este marcat de aflorimente de stâncă, mormintele sunt dispuse în linii paralele. Cei îngropați în perioada romană au fost așezați pe spate, în incinte de lemn care s-au degradat de-a lungul secolelor. În schimb, cei 10 indivizi din perioada merovingiană au fost îngropați în sarcofage din ipsos, aranjate în formă de evantai, conform aceleiași surse.

Simbolurile merovingiene și particularitățile cimitirului

Unul dintre sarcofage a fost inițial acoperit de o lespede de piatră ornamentată, acum fragmentată, care pare să fi fost decorată cu o rozetă și două cruci sculptate. Arheologii au subliniat că aceste motive erau obișnuite pentru sarcofagele merovingiene, dar și pentru alte monumente creștine din acea perioadă.

În alte situri, sarcofagele merovingiene sunt adesea decorate și pot conține rămășițele mai multor persoane. Cu toate acestea, sarcofagele de la Corbeil erau simple și fiecare conținea un singur schelet, potrivit echipei de cercetare.

Publicitate

Vârsta acestor morminte sugerează că oamenii au fost îngropați pe acest sit cu mult înainte ca faimoasa capelă medievală să fie construită. Scheletele vor fi supuse unei analize detaliate în laborator, cu scopul de a determina sexul, vârsta și posibilele indicii despre starea de sănătate și condițiile de viață ale indivizilor.

• CITEŞTE ŞI:  O gaură neagră extrem de rară a fost descoperită ascunzându-se în centrul Căii Lactee

Arheologii speră că acest sit arheologic va oferi o perspectivă unică asupra populației din Antichitatea târzie și Evul Mediu timpuriu, dar și asupra modului în care tradițiile funerare au evoluat de-a lungul celor șapte secole în care acest cimitir a fost activ.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: