Roiuri de lăcuste călătoare de proporţii biblice au făcut ravagii în ţări din Africa de Est, Orientul Mijlociu şi Asia de Sud, îndreptându-se către China. Aceasta din urmă este afectată deja de o criză sanitară gravă din cauza noului coronavirus.

ONU avertizează că zeci de milioane de oameni riscă să moară de foame din cauza acestui fenomen, comparat de adepţii teoriilor conspiraţioniste cu vremurile profetului Moise.

Roiuri de lăcuste formate din zeci de milioane de insecte

Roiuri formate din zeci de milioane de lăcuste au întunecat cerul în plină zi în Orientul Mijlociu.

Insectele au distrus culturi agricole şi păşuni în Africa de Est şi dau bătăi de cap în Asia de Sud.[The New York Times]

roiuri de lăcuste
Roiuri de lăcuste pe cerul din Bahrain

De aici s-ar putea răspândi, prin Bangladesh şi Myanmar, în China, care luptă de două luni încoace cu epidemia de pneumonie virală cauzată de coronavirusul Covid-19.

Depistat în decembrie în Wuhan, în centrul Chinei, noul coronavirus a provocat până acum moartea a peste mii de persoane şi fiind infectate alte zeci de mii de persoane, inclusiv în Europa.

Dacă impactul Covid-19 este vizibil imediat, cel al invaziei de lăcuste va fi resimţit în timp. Zeci de milioane de oameni se află în pericol în ambele cazuri.

Stare de urgenţă în state din Africa de Est Cea mai afectată regiune de invazia de lăcuste este Africa de Est, unde Kenya, Etiopia şi Somalia au instituit stare de urgenţă.

Kenya nu a mai trecut printr-o criză generată de aceste insecte dăunătoare de şapte decenii încoace, în timp ce Etiopia şi Somalia au reuşit să o tot evite în ultimul sfert de secol.

roiuri de lacuste1
Astfel arată o lăcustă

În Kenya şi Etiopia, autorităţile au încercat să facă faţă situaţiei aruncând pesticide din avioane, o modalitate recomandată de ONU, în timp ce Uganda a mobilizat armata.

• CITEŞTE ŞI:  Află cât de prost eşti, după contul tău de ASK.FM

Fermierii locali s-au mobilizat şi ei cum au putut pentru a îndepărta pericolul, claxonând şi bătând în metale.

Publicitate

Dar nu prea reuşesc să le alunge, întrucât sunt prea multe şi se reproduc prea repede.

Lăcustele sunt foarte distructive, din cauza vitezei și abilității de a se înmulți rapid.

Roiurile pot sta în aer perioade lungi, călătorind în jur de 100 de kilometri într-o singură zi.

Roiuri de lăcuste descrise în Biblie

În acest context, teoriile conspiraţioniste au un teren propice de răspândire.

Imediat s-a făcut trimitere la menţiunile biblice privind roiurile de lăcuste din timpul lui Moise.

Promotorii lor aduc aminte de pasaje din Vechiul şi Noul Testament, referitoare în special la Moise (1.393 – 1.273 î.e.n.) – „Întinde-ţi mâna peste ţara Egiptului, ca să vină lăcustele peste ţara Egiptului şi să mănânce toată iarba pământului“ .

De asemenea, şi în Apocalipsa 9:3 sunt menţionate insectele – „Din fum au ieşit pe pământ lăcuste, cărora le-a fost dată o putere ca puterea pe care o au scorpionii pământului“.

Pericol de foamete

Dincolo de aceste teorii conspiraţioniste imposibil de dovedit, ONU a tras recent un semnal de alarmă, precizând că zeci de milioane de oameni riscă să moară de foame.

Într-o estimare făcută doar pentru Africa de Est, ONU remarcă faptul că 23 de milioane de persoane trăiesc sub riscul insecurităţii alimentare în Etiopia, Kenya şi Somalia.

În aceste regiuni lanurile de porumb şi sorg au fost pur şi simplu distruse de insecte.

Potrivit calculelor, un roi de circa 200 milioane de lăcuste poate mânca cât 90.000 de oameni într-o singură zi.

• CITEŞTE ŞI:  De ce marijuana nu se foloseşte în România ca medicament

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.