În urmă cu circa 2.000 de ani, romanii ţineau semințe otrăvitoare și narcotice ascunse în fiole din oase, conform unor descoperiri recente.
Un os de animal scobit în interior, folosit de romani pentru a depozita o rezervă de semințe otrăvitoare, reprezintă prima dovadă a utilizării acestor semințe în epoca romană.
Aşadar, cu aproape două milenii în urmă, cineva a folosit o bucată scobită de os ca recipient asemănător unei fiole, pentru a depozita sute de semințe otrăvitoare.
Arheologii au găsit femurul de animal sculptat, sau osul coapsei, care provine probabil de la o capră sau oaie, la Houten-Castellum, o așezare rurală din perioada romană, aflată în prezent pe teritoriul Ţărilor de Jos. Înainte de această descoperire nu existau dovezi fizice că această plantă ar fi fost folosită de oamenii din Imperiul Roman.
Aceste semințe narcotice mici provin de la planta numită măselariță, sau Hyoscyamus niger, o plantă extrem de otrăvitoare din familia solanaceelor.
Măselarița a fost apreciată mult timp pentru proprietățile sale medicinale și pentru efectele halucinogene, conform unui studiu publicat în jurnalul Antiquity.[sursa]
Romanii ţineau semințe otrăvitoare în „fiole” sculptate din oase
Cercetătorii au găsit semințe similare împrăștiate în situri arheologice din întreaga Europă, datând încă din anul 5.500 î.Hr. Cu toate acestea, este adesea dificil de determinat dacă prezența măsalariţei în aceste situri indică faptul că a fost folosită sau a apărut în mod natural, deoarece planta crește la fel ca o buruiană.
„Deoarece planta poate crește în mod natural în interiorul și în jurul așezărilor, semințele sale pot ajunge în siturile arheologice în mod natural, fără intervenția oamenilor.”, a declarat în comunicat Maaike Groot, autorul principal al studiului, zooarheolog la Universitatea Liberă din Berlin.
Arheologii au stabilit că semințele au fost plasate în mod deliberat în interiorul osului, care măsura 7,2 centimetri lungime. Pentru a asigura păstrarea lor în siguranță, cineva a sigilast recipientul folosind un dop făcut din scoarță de mesteacăn negru. Cercetătorii au datat osul cândva între anii 70 și 100 d.Hr., pe baza stilurilor de ceramică și a unei broșe din sârmă găsite în aceeași groapă noroioasă.[sursa]
Acesta este primul caz cunoscut în care semințele au fost depozitate în mod deliberat pentru a fi folosite ulterior.
„Descoperirea este unică și oferă o dovadă inconfundabilă pentru utilizarea intenționată a semințelor de măselariţă pe teritoriul Ţărilor de Jos din vremea romanilor.”, a declarat Groot.
Semințele susțin literatura clasică anterioară care susținea că henbana neagră a fost folosită în perioada romană – deși aceste surse sugerează că a fost folosită în scop medicinal și nu era considerată un drog recreațional, potrivit studiului. De exemplu, autorul și naturalistul roman Pliniu cel Bătrân (care a trăit între anii 23 și 79 d.Hr.) a scris că semințele ar putea provoca „nebunie și amețeală”, potrivit studiului.
„Studiul nostru contribuie la discuția privind modul în care se poate face distincția între o buruiană care ajunge în mod natural în ansamblurile arheobotanice și o plantă folosită în mod intenționat de oameni. Considerăm că viitoarele descoperiri de măselariţă ar trebui să fie studiate ținând cont de contextul descoperirii și de relația sa cu alte plante medicinale.”, a mai declarat Groot.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: