Sătui de aglomeraţie şi de problemele cotidiene, putem avea uneori senzaţia că ne-am descurca de minune dacă am fi departe de civilizaţie.

Dar te-ai întrebat vreodată dacă ai putea supraviețui într-un sat îndepărat de civilizație, în care tu ești singurul locuitor?

Deși pare rupt dintr-o poveste de groază, aşa trăiește de zece ani un bărbat din provincia Gansu, din nord-vestul Chinei.

Satul cu un singur locuitor

Liu Shengjia este unicul locuitor al satului Xuenshanshe. Înainte, satul era populat de aproximativ 20 de familii.

Pe măsură ce resursele naturale s-au împuținat, mulți au ales să plece și să înceapă o nouă viață în alt loc.[1]

Au rămas Liu și familia sa, respectiv mama și fratele lui.

satul cu un singur locuitor
Gospodăria lui Liu
satul cu un singur locuitor
Satul a rămas compus din ruinele gospodăriilor familiilor care au plecat

Însă din anul 2006, Liu Shengjia a rămas singur, după moartea celor doi. În cei 10 ani, bărbatul a învățat să se descurce pe cont propriu și să se obișnuiască cu singurătatea.

„La început, nu puteam adormi noaptea și stăteam și ascultam urletele câinilor sălbatici. Dar, după ce am început să cresc câteva oi ele mi-au ținut companie și am început încet încet să mă obișnuiesc să trăiesc singur”, a spus Liu.

satul cu un singur locuitor

Bărbatul, care s-a angajat ca paznic la o pădure apropiată, nu exclude posibilitatea să se mute la un moment dat într-o zonă mai populată.

Sate cu un singur locuitor în România

De pe culmea Munţilor Poiana Ruscăi se vede o vale crestată de o dungă albă. Când te apropii îşi dai seama că e un drum pavat cu marmură.

satul alun un singur locuitor
Drumul pavat cu marmură

Urcă spre mai multe dealuri, de unde s-a exploatat cândva marmura. Pe unul din munţii de piatră se află satul Alun.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Câte galaxii sunt în Univers? Dacă vedem doar 3% din Univers, cum putem face acest calcul?

O senzaţie stranie ai de la primul pas. Nu se mişcă nimic, nu se aude niciun zgomot. Toate porţile sunt încuiate cu lacăte şi lanţuri ruginite, iar casele sunt pustii.

În satul Alun, din Ţinutul Pădurenilor trăiau peste 100 de familii în urmă cu aproape jumătate de secol. Ultima casă, cu numărul 104, a fost construită în anii ’60, în apropierea carierei de marmură de la marginea Alunului.

Satul Alun, vechi de aproape 300 de ani, era unul dintre cele mai mari din zonă. Marmura de Alun este renumită în rândul cioplitorilor din ţară, fie că sunt constructori sau artişti. A fost folosită la construirea Casei Poporului din Bucureşti.

Alte aşezări cu un singur locuitor mai sunt şi în judeţele Prahova, Harghita şi Argeş.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.