Centenarii, odată considerați rari, au devenit ceva obișnuit în zilele noastre. Într-adevăr, aceștia reprezintă grupul demografic cu cea mai rapidă creștere a populației mondiale, numărul lor dublându-se aproximativ la fiecare zece ani începând cu anii 1970. Studiile au încercat să afle ce secrete ascunde sângele persoanelor care trăiesc mult.
Cât de mult pot trăi oamenii și ce determină o viață lungă și sănătoasă prezintă interes de când e lumea. Platon și Aristotel au discutat și au scris despre procesul de îmbătrânire cu peste 2.300 de ani în urmă.[sursa]
Căutarea înțelegerii secretelor din spatele longevității excepționale nu este însă ușoară. Implică deslușirea interacțiunii complexe dintre predispoziția genetică și factorii legați de stilul de viață și modul în care aceștia interacționează de-a lungul vieții unei persoane.
Un studiu recent, publicat în GeroScience, a scos la iveală unii biomarkeri comuni, inclusiv nivelurile de colesterol și glucoză, la persoanele care trăiesc peste 90 de ani.[sursa]
Centenarii și nonagenarii (cei care au între 90 și 99 de ani) au fost de mult timp de un interes intens pentru oamenii de știință, deoarece ne pot ajuta să înțelegem cum să trăim mai mult și cum să îmbătrânim într-o stare mai bună de sănătate. Până acum, studiile despre centenari au fost adesea de scară mică și s-au concentrat pe un grup selectat, de exemplu, excluzând centenarii care trăiesc în azile de bătrâni şi centre de îngrijire.
Ce dezvăluie sângele persoanelor care trăiesc mult
Studiul realizat este cel mai amplu studiu care compară profilurile biomarkerilor măsurați pe tot parcursul vieții în rândul persoanelor cu o longevitate excepțională și al semenilor lor cu o durată de viață mai scurtă de până acum.
Au fost comparate profilurile biomarkerilor persoanelor care au ajuns să trăiască peste vârsta de 100 de ani și ale colegilor lor cu o durată de viață mai scurtă investigându-se legătura dintre aceste profiluri și șansa de a deveni centenar.
Cercetarea a inclus date de la 44.000 de suedezi care au fost supuși unor evaluări ale stării de sănătate la vârste cuprinse între 64 și 99 de ani – aceștia au reprezentat un eșantion din așa-numita cohortă Amoris.
Acești participanți au fost apoi urmăriți prin intermediul datelor din registrele suedeze timp de până la 35 de ani. Dintre aceste persoane, 1.224, sau 2,7%, au trăit până la vârsta de 100 de ani. Marea majoritate a centenarilor, respectiv 85%, au fost femei.
Au fost incluși 12 biomarkeri pe bază de sânge legați de inflamație, metabolism, funcția hepatică și renală, precum și de o eventuală malnutriție și anemie. Toți aceștia au fost asociați cu îmbătrânirea sau mortalitatea în studii anterioare.
Biomarkerul legat de inflamație a fost acidul uric – un produs rezidual din organism cauzat de digestia anumitor alimente.
Au fost analizaţi, de asemenea, markerii legați de starea și funcția metabolică, inclusiv colesterolul total și glucoza, precum și cei legați de funcția hepatică, cum ar fi alanină aminotransferaza (Alat), aspartat aminotransferaza (Asat), albumina, gama-glutamil transferaza (GGT), fosfataza alcalină (Alp) și lactat dehidrogenază (LD).
De asemenea, s-a analizat creatinina, care este legată de funcția renală, și fierul și capacitatea totală de legare a fierului (TIBC), care este legată de anemie. În cele din urmă, s-a investigat și albumina, un biomarker asociat cu nutriția.
Constatări
S-a constatat că, în general, cei care au ajuns până la împlinirea vârstei de 100 de ani au avut tendința de a avea niveluri mai scăzute de glucoză, creatinină și acid uric începând cu vârsta de 60 de ani. Acest lucru sugerează că acești biomarkeri ar putea fi implicați în procesul de îmbătrânire și ar putea fi folosiți ca indicatori ai longevității.
Deși valorile medii nu au fost semnificativ diferite între centenari și necentenari pentru majoritatea biomarkerilor, centenarii au prezentat rareori valori extrem de ridicate sau scăzute. De exemplu, foarte puțini dintre centenari au avut un nivel de glucoză de peste 6,5 la începutul vieții sau un nivel de creatinină de peste 125.
Pentru mulți dintre biomarkeri, atât centenarii, cât și necentenarii au avut valori în afara intervalului considerat normal în ghidurile clinice. Acest lucru se datorează probabil faptului că aceste ghiduri sunt stabilite pe baza unei populații mai tinere și mai sănătoase.
Atunci când s-a explorat ce biomarkeri erau legați de probabilitatea de a ajunge la 100 de ani, s-a constatat că toți cei 12 biomarkeri, cu excepția a doi (alat și albumină), au arătat o legătură cu probabilitatea de a ajunge la 100 de ani. Acest lucru s-a întâmplat chiar și după luarea în considerare a vârstei, a sexului și a poverii bolii.
De asenmenea, s-a constatat că persoanele cu cele mai scăzute rezultate din cele cinci grupe pentru nivelurile de colesterol total și fier au avut o șansă mai mică de a ajunge la 100 de ani în comparație cu cele cu niveluri mai ridicate. Între timp, persoanele cu niveluri mai ridicate de glucoză, creatinină, acid uric și markeri pentru funcția hepatică au scăzut, de asemenea, șansele de a deveni centenar.
În termeni absoluți, diferențele au fost destul de mici pentru unii dintre biomarkeri, în timp ce pentru alții diferențele au fost ceva mai substanțiale.
Pentru acidul uric, de exemplu, diferența absolută a fost de 2,5%. Acest lucru înseamnă că persoanele din grupul cu cel mai scăzut acid uric aveau 4% șanse de a împlini 100 de ani, în timp ce în grupul cu cele mai ridicate niveluri de acid uric doar 1,5% au ajuns la 100 de ani.
Chiar dacă diferențele descoperite au fost în general destul de mici, ele sugerează o legătură potențială între sănătatea metabolică, nutriție și longevitatea excepțională.
Cu toate acestea, studiul nu permite nicio concluzie cu privire la factorii sau genele legate de stilul de viață care sunt responsabile pentru valorile biomarkerilor. Totuşi, este rezonabil să credem că factori precum alimentația și consumul de alcool joacă un rol important. Urmărirea valorilor rinichilor și ficatului, precum și a glucozei și acidului uric pe măsură ce îmbătrâniți, nu este probabil o idee rea.
Aceste diferențe ar putea fi folosite pentru a dezvolta un test simplu de sânge care să prezică șansa unei persoane de a ajunge la 100 de ani. Cu toate acestea, este important să reținem că biomarkerii nu sunt cauza directă a longevității, ci mai degrabă reflectă starea de sănătate și stilul de viață al unei persoane.
Acestea fiind spuse, probabil că șansa (unii o vor numi destin, soartă etc.) joacă şi ea un rol la un moment dat în atingerea unei vârste excepționale. Dar faptul că diferențele dintre biomarkeri au putut fi observate cu mult timp înainte de deces sugerează că genele și stilul de viață pot juca, de asemenea, un rol.
Pentru a trăi mai mult și mai bine, este recomandat să se adopte o dietă echilibrată, să se facă exerciții fizice regulate și să se evite fumatul și consumul excesiv de alcool.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: