O piramidă antică din Mexic s-a prăbușit, arătând că fenomenele meteorologice extreme și creșterea nivelului mărilor pun în pericol situri de patrimoniu prețioase din întreaga lume.
Această piramidă de piatră din Mexic, de 15 metri înălțime, aflată în statul Michoacán, a fost ultima victimă a unui climat global tot mai imprevizibil. În noaptea de 29 iulie 2024, monumentul s-a prăbușit brusc sub presiunea ploilor torențiale continue, peretele său sudic transformându-se într-o grămadă de moloz.
O piramidă antică din Mexic s-a prăbușit: „Semn rău”
Piramida era unul dintre cele mai bine conservate monumente ale civilizației Regatului Michoacán, situată la Ihuatzio, un sit arheologic extraordinar care găzduiește încă o piramidă, un turn fortificat și câteva morminte.
Acest loc străvechi a fost ocupat pentru prima dată acum aproximativ 1.100 de ani de grupuri indigene vorbitoare de nahuatl, iar mai târziu a devenit centrul de putere al poporului P’urhépecha, singura civilizație pe care aztecii nu au reușit să o cucerească. Cultura P’urhépecha încă există și prosperează în zilele noastre.[sursa]
Deși doar una dintre piramidele de pe acest sit a fost deteriorată grav, personalul Institutului Național de Antropologie și Istorie din Mexic (INAH) avertizează că cel puțin șase dintre „corpurile sale în trepte” sunt într-o stare precară, incluzând peretele exterior, nucleul structural și zidul de susținere. Specialiștii atribuie daunele recente fenomenelor meteorologice extreme din ultimele săptămâni.[sursa]
În iulie, în plin sezon de vară din emisfera nordică, Mexicul a fost lovit de ploi abundente și furtuni violente, un contrast puternic față de seceta severă care a afectat anterior țara, cea mai gravă din ultimele trei decenii. Precipitațiile rare au dus la uscarea completă a unor lacuri, iar solul arid a permis infiltrarea rapidă a apei în structurile prehispanice, slăbindu-le integritatea.
„Temperaturile ridicate înregistrate anterior și seceta consecutivă au provocat fisuri care au facilitat infiltrarea apei în interiorul clădirii prehispanice.”, se menționează într-o declarație emisă de INAH.[sursa]
În aceste condiții, prăbușirea piramidei a devenit aproape inevitabilă. În prezent, oficialii se concentrează pe repararea structurii monumentului pentru a proteja patrimoniul cultural al mexicanilor.
Arheologii sunt dedicați studierii comportamentului uman din vremurile trecute, însă, în mod inevitabil, munca lor este influențată de activitățile actuale ale omenirii. Vremea extremă și creșterea nivelului mărilor, cauzate de schimbările climatice generate de om, devin o amenințare tot mai mare pentru siturile importante ale civilizațiilor de altădată.
Recent, arheologii au constatat că picturile rupestre antice din Oceania se deteriorează rapid din cauza accelerării schimbărilor climatice. De asemenea, un studiu din acest an a relevat că materialele de construcție ale siturilor de patrimoniu cultural din Europa și Mexic sunt extrem de vulnerabile la daune în contextul precipitațiilor abundente.
Un eveniment similar a avut loc la cucerirea Imperiului Aztec
Tariakuiri Alvarez, care se identifică drept membru al tribului P’urhépecha, a afirmat că strămoșii săi ar fi interpretat prăbușirea piramidei din Ihuatzio ca pe un „semn rău”. Într-o postare recentă pe Facebook, Alvarez a spus că un eveniment similar s-a întâmplat înainte de sosirea cuceritorilor spanioli în Mexic, iar motivul ar fi fost nemulțumirea zeilor.
La doar câteva zile după prăbușirea piramidei din Mexic, faimosul „Double Arch” din Utah s-a prăbușit și el, cel mai probabil din cauza modificării nivelului apei și eroziunii.[sursa]
Aceste situri de patrimoniu sunt inestimabile, locuri pe care oamenii vor să le păstreze pentru generațiile viitoare. Să le vezi distruse de un climat schimbat radical de propriile noastre acțiuni este un lucru dureros de urmărit, și nu doar pentru cei care visează la nemurire.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: