Un medic italian a reușit să salveze evrei din Italia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, inventând „Sindromul K.” – o boală fictivă despre care spunea că era extrem de letală și contagioasă.
În toamna anului 1943, soldații germani din Italia au început să adune evreii italieni pentru a-i deporta în lagăre de concentrare. În cei doi ani de ocupație nazistă, aproximativ 10.000 de evrei au fost trimiși în aceste lagăre, iar mulți dintre ei nu s-au mai întors.
Sindromul K., o boală extrem de „periculoasă”
Cu toate acestea, în Roma, un grup de medici a reușit să salveze cel puțin 20 de evrei (câteva sute după alte surse) de la o soartă similară, diagnosticându-i cu o boală pe care au denumit-o „Sindromul K”, o „boală” mortală, desfigurantă și extrem de contagioasă.[sursa]
Spitalul Fatebenefratelli, cu o istorie de peste 450 de ani, situat pe o mică insulă pe râul Tibru, lângă cartierul evreiesc din Roma, a devenit un refugiu pentru acești evrei. Când naziștii au efectuat un raid pe 16 octombrie 1943, mai mulți evrei s-au ascuns în spital, iar medicii le-au întocmit dosare în care figurau diagnosticați cu Sindromul K.
Această boală nu era menționată în nicio publicație medicală, deoarece, de fapt, nu exista deloc. Sindromul K a fost un cod inventat de doctorul și activistul antifascist Adriano Ossicini pentru a diferenția pacienții reali de cei care se ascundeau. Spitalul era și un adăpost pentru un post de radio antiregim și pentru unii dizidenți politici.
Planul era bine pus la punct: cei „infectați” erau izolați în „camere speciale”, unde accesul era extrem de restricționat, ceea ce îi împiedica pe ofițerii naziști să se apropie. Copiii evrei ascunși în spital erau învățați să tușească pentru a simula tuberculoza, în cazul în care soldații germani patrulau prin spital.
Pe 21 iunie 2016, spitalul Fatebenefratelli a primit distincția de „Casă a Vieții” din partea Fundației Raoul Wallenberg, o organizație din SUA dedicată comemorării eroilor Holocaustului.
Numărul total al evreilor salvați de acest spital variază între câteva zeci și câteva sute, dar există mărturii care indică faptul că alte familii au fost salvate după raidul din 16 octombrie, fiind ascunse în spital pe tot parcursul iernii anului 1943.
Comunitatea evreiască din Italia este una dintre cele mai vechi din Europa, iar povestea Sindromului K este doar una dintre numeroasele anecdote care ilustrează curajul și ingeniozitatea italienilor de a-și salva compatrioții evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Această realitate este cu atât mai paradoxală, având în vedere politica antisemită a regimului fascist italian și alianța sa cu Germania nazistă.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: