Din depărtare, Soarele pare calm și liniștit pe cerul zilei. Dar Soarele este mai activ decât anticipau oamenii de știință. La o privire mai atentă, acesta îşi dezvăluie activitatea tumultuoasă și imprevizibilă, o dinamică solară pe care astrofizicienii nu au prevăzut-o până recent.

„Nu ne așteptam ca Soarele să fie atât de activ în acest ciclu, dar observațiile contrazic complet așteptările noastre inițiale.”, a declarat pentru Business Insider Andrew Gerrard, șeful departamentului și directorul Centrului de Cercetare Solar-Terestră de la New Jersey Institute of Technology.

Ciclurile solare se desfășoară de obicei la fiecare 11 ani, perioadă în care Soarele trece printr-o tranziție de la o activitate minimă la una maximă. Această activitate atinge un vârf la mijlocul ciclului, când câmpurile magnetice ale Soarelui se inversează.

Ultimul ciclu solar s-a extins din anul 2008 până în 2019. În prezent, ne aflăm în mijlocul ciclului solar curent și ne apropiem rapid de maximul activității magnetice.

Soarele este mai activ
Soarele este mai activ decât au prevăzut oamenii de ştiinţă

Ce indică petele solare

Intensificarea activității magnetice solare din ultimii ani a fost atât de puternică încât a reușit să blocheze energia din interiorul Soarelui, împiedicând-o să ajungă la suprafață. Acest fenomen creează regiuni mai reci la suprafața solară, care apar ca pete întunecate, cunoscute sub numele de pete solare.[sursa]

Oamenii de știință, precum Andrew Gerrard, pot estima nivelul activității solare prin numărarea acestor pete. În ultimul an, numărul petelor solare a atins niveluri record.

La începutul lunii august 2024, NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) a raportat că observațiile preliminare au identificat 299 de pete solare care au apărut în decurs de 24 de ore – un record zilnic pentru ultimele două decenii, dacă acest număr va fi confirmat.

• CITEŞTE ŞI:  S-au aliniat vreodată toate planetele din sistemul solar?

Monitorizarea petelor solare este crucială deoarece acestea sunt sursa principală pentru erupțiile solare puternice de clasă X și pentru ejecțiile masive de masă coronală. Aceste evenimente pot reprezenta o amenințare pentru Pământ, provocând întreruperi radio și pene de curent, perturbând navigația GPS și chiar declanșând căderea sateliților din spațiu.

Nu toate petele solare vor produce erupții, și chiar și atunci când o fac, nu toate reprezintă o amenințare pentru Pământ, deoarece multe dintre ele pot rata planeta noastră, a declarat Alex James, fizician solar la University College London, pentru Business Insider prin e-mail.

Cu toate acestea, capacitatea de a prezice furtunile solare înainte ca acestea să se întâmple rămâne un domeniu de cercetare esențial, deoarece ar putea oferi mai mult timp pentru a ne pregăti, a adăugat James.

Soarele este mai activ decât s-a anticipat

Erupțiile solare de clasă X și ejecțiile de masă coronală sunt spectaculoase de privit. Însă, când acestea au loc, particule de mare energie sunt aruncate în spațiu la viteze de peste 1.000 km/s. Dacă Pământul se află pe traiectoria lor, aceste particule pot interacționa cu câmpul magnetic al planetei și cu atmosfera superioară, declanșând furtuni geomagnetice.

Publicitate

Furtunile geomagnetice pot genera aurore boreale și australe – cunoscute popular ca luminile nordului și sudului. Aceste fenomene colorate au fost observate mai la sud decât de obicei, în state precum Texas și Colorado, din cauza activității solare intense.

Totuși, aceste particule de mare energie pot provoca și perturbări semnificative în comunicațiile radio de înaltă frecvență, pe care se bazează armata, companiile aeriene și sistemele GPS, a explicat Gerrard.

• CITEŞTE ŞI:  Mormânt vechi de 2.000 de ani, cu 12 schelete, descoperit la Petra, unde a fost filmat „Indiana Jones și ultima cruciadă”

De la începutul anului, furtunile geomagnetice au cauzat pene de curent radio pe patru continente: America de Nord și de Sud, Europa și Africa.

Acest lucru poate duce la întreruperi temporare ale sistemelor GPS. De asemenea, poate provoca pene de curent, precum și întârzieri și anulări de zboruri, deoarece Administrația Federală a Aviației nu permite avioanelor să zboare fără comunicații radio și prin satelit.

Un alt motiv de îngrijorare este reprezentat de navele spațiale. „Dacă are loc o ejecție de masă coronală, iar materialul ajunge pe Pământ, aceasta va crește densitatea în atmosfera superioară a planetei. Această creștere a densității va genera o rezistență aerodinamică mai mare, ceea ce poate determina căderea sateliților și a altor nave spațiale de pe orbită.”, a explicat Gerrard.

În februarie 2022, o furtună geomagnetică a contribuit la pierderea a 38 de sateliți Starlink, care se aflau pe o orbită inferioară de tranziție și nu ajunseseră încă la destinația lor finală.[sursa]

Oamenii de știință bănuiesc că orbita joasă a acestor sateliți, combinată cu furtuna geomagnetică, a dus la căderea lor din spațiu și la arderea lor în atmosfera Pământului.

În mai anul trecut, cea mai puternică furtună geomagnetică din ultimele două decenii a perturbat serviciile Starlink, deși niciun satelit nu a fost pierdut din orbită în timpul acelei furtuni.

Soarele se apropie de maximul solar

Activitatea Soarelui se estimează că va continua să crească până la atingerea nivelului maxim, un punct pe care oamenii de știință îl numesc maxim solar.

„Predicțiile actuale sugerează că maximul solar va avea loc în a doua jumătate a anului 2025, dar vom ști cu certitudine că am trecut de acest punct doar când activitatea solară va începe din nou să scadă.”, a declarat Alex James.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Resturile rezultate în urma coliziunii unui asteroid cu nava spaţială a NASA s-ar putea îndrepta spre Pământ

Deși se preconizează că maximul solar din acest ciclu va fi mai intens decât previziunile inițiale ale oamenilor de știință, acesta „pare destul de mediu într-un context istoric.”, a comentat Mathew Owens, profesor de fizică spațială la Universitatea din Reading.

Cu toate acestea, suntem probabil mai vulnerabili la efectele maximului solar acum, din cauza dependenței noastre tot mai mari de tehnologia sateliților, a conchis James.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: