Cei mai mulţi cunosc detalii despre sfârșitul tragic al Mariei Antoaneta, executată prin ghilotinare în anul 1793, în timpul Revoluției Franceze. Dar puțini cunosc soarta tragică de care au avut parte copiii reginei Maria Antoaneta.

Maria Antoaneta și soțul ei, Ludovic al XVI-lea, au fost căsătoriți timp de șapte ani înainte de a-și consuma căsătoria, un subiect adesea criticat, mai ales de mama reginei, împărăteasa Maria Tereza a Austriei.

Poziția Mariei Antoaneta la curtea Franței și stabilitatea relațiilor franco-austriece depindeau în mare măsură de nașterea unui moștenitor masculin, încă dinainte ca Ludovic să devină rege în 1774. În cele din urmă, cuplul a avut patru copii, însă doar unul a ajuns la maturitate.[sursa]

copiii reginei Maria Antoaneta
Copiii reginei Maria Antoaneta au avut parte de un destin tragic

Copiii reginei Maria Antoaneta: destine tragice

Primul lor copil, Marie-Thérèse, s-a născut pe 9 decembrie 1778. Regina a aflat sexul copilului abia câteva ore mai târziu. Când i s-a spus că a născut o fată, Maria Antoaneta ar fi exclamat: „Săracă fetiță, nu ești ceea ce se dorea, dar te iubesc la fel de mult. Un fiu ar fi aparținut statului. Tu o să fii a mea.”[sursa]

Al doilea copil, Louis-Joseph, moștenitorul tronului, s-a născut trei ani mai târziu, urmat de Louis-Charles, în martie 1785, și Sophie, în iulie 1786. Din nefericire, Sophie s-a născut prematur și a murit la doar o lună. Louis-Joseph a murit și el, la vârsta de șapte ani, probabil din cauza tuberculozei.

Revoluția și declinul dinastiei

În timp ce Maria Antoaneta impunea noi tendințe la Versailles, majoritatea francezilor sufereau de foame. Ludovic al XVI-lea trimitea fonduri pentru a sprijini revoluția americană, în timp ce datoria publică a Franței creștea dramatic, la fel și taxele. Șomajul ridicat și recoltele slabe au stârnit furia maselor, iar până la sfârșitul anilor 1780, familia regală era deja disprețuită. Maria Antoaneta, cunoscută pentru extravaganțele sale financiare, a devenit rapid simbolul decăderii monarhiei.

• CITEŞTE ŞI:  Împăratul Dioclețian: geniul care a salvat Imperiul Roman

Revoluția a izbucnit în iulie 1789, odată cu căderea Bastiliei. În anul 1792, familia regală a fost întemnițată, iar în ianuarie 1793, Ludovic al XVI-lea a fost ghilotinat. Zece luni mai târziu, Maria Antoaneta i-a urmat soarta. În vara lui 1795, fiul lor, Louis-Charles, a murit la vârsta de zece ani, probabil din cauza tuberculozei, agravată de condițiile cumplite din închisoare.

Supraviețuitoarea

Singura supraviețuitoare a Revoluției a fost Marie-Thérèse, prima născută. După ce întreaga sa familie a murit, ea a fost eliberată la 17 ani și s-a căsătorit curând cu ducele de Angoulême, nepotul noului rege și moștenitor al tronului.

Cu toate acestea, viața sa nu s-a îmbunătățit. Căsătoria nu a fost niciodată consumată, iar Marie-Thérèse a trăit o mare parte din viață în exil. Departe de a moșteni frumusețea mamei sale, ea era descrisă ca având o dantură proastă, o față roșie și trăsături masculine.

În anul 1830, pentru scurt timp – doar 20 de minute – Marie-Thérèse a fost Regina Franței, înainte ca soțul său să abdice. A murit în exil în octombrie 1851, la vârsta de 72 de ani. În testamentul său, a scris că îi iartă pe cei care i-au făcut viața nefericită, urmând, spunea ea, exemplul părinților săi.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate