În România obişnuim să ne plângem de infrastructura slab dezvoltată şi de veniturile mici ale populaţiei. Ne gândim că dacă totul ar arăta ca în oraşele construite de la zero din ţările asiatice, vieţile noastre s-ar schimba numaidecât în bine. Posibil.
Dar avem exemple de oraşe care arată exact ca în planurile arhitecţilor. Zgârie-nori, străzi perfecte şi parcuri uriaşe.
Cu toate acestea, oamenii nu sunt fericiţi.
La doar 40 de kilometri de Seul, capitala Coreei de Sud, autorităţile şi-au propus, în urmă cu mai bine de 15 ani, dezvoltarea unui oraş care s-a dorit a fi cel mai mare din lume.
Deşi în proiect a fost investită o sumă colosală, acest lucru nu a adus rezultatele dorite.
Songdo – oraşul pustiu, de 40 de miliarde $
Aproximativ 40 de miliarde de dolari au fost investiţi pentru construirea oraşului Songdo.
Dar, cu toate acestea, după mai bine de 15 ani de la lansarea proiectului, oraşul este construit doar pe jumătate, iar oamenii sunt profund dezamăgiţi.
În ciuda faptului că oraşul oferă apartamente de lux cu tehnologie de ultimă generaţie, educaţie după modelul englezesc şi american şi un stil de viaţă mai curat, cetăţenii din Songdo povestesc că se simt prizonieri într-un deşert.
Alţii îl aseamănă cu un oraş-fantomă, şi se plâng de preţurile exagerate.
Deşi oraşul are o populaţie de circa 70.000 de locuitori, oamenii se simt ca în localităţile afectate de dezastre.
Cu o atmosferă post-apocaliptică, liniştea domneşte pe străzile din Songdo.
E drept, unii, sătui de gălăgie şi aglomeraţie, ar prefera un astfel de peisaj sinistru.
Oraşul Songdo nu duce lipsă de spaţii verzi
Proiectarea oraşului Songdo a fost realizată ca la carte. Au fost respectate normele de urbanism şi nu s-au zgârcit în ceea ce priveşte spaţiile verzi.
O suprafaţă de 40% din oraş este rezervată spaţiilor verzi. Aproape dublu cât metropola americană New York.
Dezvoltatorii nu renunţă
Lansat în 2002, termenul limită pentru finalizarea Songdoului, promis de cei care administrează proiectul, s-au amânat din 2015, în 2018 şi apoi, în 2022.
[quads id=4]
Dezvoltatorii nu se dau bătuţi, şi speră să atragă, în viitor, persoane din Marea Britanie, Australia, Canada, Germania şi Noua Zeelandă.
De asemenea, nu se renunţă nici la planul de a transforma Songdo în Districtul Internaţional de Afaceri, aşa cum a fost gândit iniţial.
Ideea iniţială era ca Songdo să devină un centru internaţional pentru afaceri şi să rivalizeze cu metropole precum Singapore sau Hong Kong.
Dar ştim prea bine ritmul de-a dreptul nebun în care Coreea de Sud se dezvoltă. Iar acest lucru nu poate fi decât încurajator pentru cei care au investit în oraşul Songdo.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: