Poate că lumea nu se află în cel mai stabil moment din istorie, însă ştiinţa este pe val, mai sus ca niciodată!

Două fetiţe, care iniţial au fost diagnosticate cu o formă (la acel moment) incurabilă de leucemie au fost salvate de la o moarte lentă şi sigură printr-un nou tratament de modificare a genomului uman.

Ce este leucemia

Leucemia acută reprezintă un cancer al sângelui ce se caracterizează prin proliferarea la nivelul măduvei osoase hematogene a unor celule foarte tinere, numite blasti, ce sunt anormale ca structură şi funcţie, care invadează întreaga măduvă osoasă şi în cele mai multe cazuri sunt descărcate în sângele periferic.

În funcţie de celula care suferă transformarea malignă, leucemiile acute se clasifică în leucemii acute mieloblastice (LAM) şi leucemii acute limfoblastice (LAL). Cele două tipuri de leucemie acută diferă între ele, incidenţa lor fiind diferită la anumite grupe de vârstă. LAL o întâlnim mai frecvent la copii (aproximativ 80% din leucemiile acute ale copilului), iar LAM este mai întâlnită la adulţi.

Modificarea genomului

Dezvoltată din 2012, tehnica de editare a genomului este un instrument care permite corectarea defectelor ADN-ului, un fapt „asemănător cu un procesor de text care poate permite editarea sau corectarea tipăririi unui document”, conform biologului Emmanuelle Charpentier.

 

Crispr
diagrama CRISPR

O echipă de cercetători europeni au declarat pentru revista Science Translational Medicine, faptul că două fetiţe au fost tratate cu succes de o formă gravă de leucemie, acestea învingând complet cancerul la 18 luni, respectiv 12 luni de la începerea tratamentului.

• CITEŞTE ŞI:  Cercetătorii au descoperit o modalitate mai inteligentă pentru reciclarea poliuretanului

În acest caz, celulele albe din organismele fetiţelor au fost modificate pentru a lupta mai eficient cu cancerul.

Efect rapid

Remisia moleculară a fost observată la 28 de zile de la începerea tratamentului, ceea ce înseamnă un timp foarte scurt. În prezent, fetiţele nu mai au nicio urmă de leucemie acută limfoblastică, aşa cum au fost diagnosticate iniţial.

Organismele celor două fetiţe ar fi putut ataca acele celule albe injectate pentru a veni în ajutorul celor originale, considerându-le organisme străine, însă nu au făcut-o şi astfel a fost neutralizată terbila boală.

Această tehnică de tratare a leucemiei poate fi folosită în mod universal, indiferent de vârstă, stadiul sau forma leucemiei ori de calitatea sistemului imunitar.

Publicitate

Deşi ştiinţa este avansată, există sute de forme ale cancerului, care găsesc mereu noi metode de a trece de sistemele noastre imunitare, cauzând suferinţă şi durere. Oricum, cercetătorii sunt pe drumul cel bun în această luptă şi, probabil foarte curând, vom auzi de tratarea cancerului într-un mod obişnuit.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.