Îndulcitorii artificiali au fost creați ca o alternativă la zahăr, dar un nou studiu amplu sugerează că ar putea prezenta propriile riscuri, poate chiar mai mari în anumite privințe.

Cercetătorii din Australia și Olanda au descoperit că un consum zilnic, pe termen lung, al unei singure băuturi răcoritoare îndulcite artificial este asociat cu un risc cu 38% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2.

În mod paradoxal, acest procent este semnificativ mai mare decât creșterea de 23% a riscului de diabet asociată cu băuturile îndulcite cu zahăr.

Aceste concluzii se bazează pe o analiză a obiceiurilor de consum a 36.608 australieni, cu vârste între 40 și 69 de ani, monitorizați pe o perioadă medie de 14 ani.

Riscul de diabet crește cu 38% de la o singură băutură dietetică pe zi

„Consumul zilnic a uneia sau mai multor astfel de băuturi – fie ele îndulcite cu zahăr sau cu îndulcitori artificiali – a fost asociat cu un risc semnificativ mai mare de a dezvolta diabet de tip 2”, a afirmat Robel Hussen Kabthymer, nutriționist la Universitatea Monash din Australia.

Studiu: riscul de diabet crește cu 38% de la o singură băutură dietetică pe zi. De ce este mai periculos decât zahărul?
Studiu: riscul de diabet crește cu 38% de la o singură băutură dietetică pe zi

Studiul a scos la iveală o nuanță importantă. Când cercetătorii au ajustat datele pentru a lua în calcul greutatea corporală, legătura dintre băuturile cu zahăr și diabet a dispărut, sugerând că excesul de greutate era principalul factor de risc în acest caz, arată Science Alert.

Însă, pentru băuturile cu îndulcitori artificiali, asocierea cu un risc crescut de diabet a rămas prezentă chiar și după ajustarea pentru greutatea corporală.

Este crucial de menționat că studiul stabilește o corelație, nu o cauzalitate directă. Având în vedere multitudinea de factori care contribuie la apariția diabetului de tip 2, cercetătorii subliniază că sunt necesare investigații suplimentare pentru a înțelege pe deplin această legătură.

• CITEŞTE ŞI:  Ce este „zidul fierbinte” de care s-au „lovit” sondele Voyager în călătoria lor

Studii anterioare au indicat asocieri similare, dar această cercetare este deosebit de relevantă, deoarece tipurile de îndulcitori și obiceiurile de consum variază semnificativ la nivel global.

„Îndulcitorii artificiali sunt adesea recomandați persoanelor cu risc de diabet ca alternativă mai sănătoasă, dar rezultatele noastre sugerează că aceștia pot prezenta propriile riscuri pentru sănătate”, a explicat Barbora de Courten, cercetător biomedical la Universitatea RMIT.

Oamenii de știință suspectează că anumiți îndulcitori ar putea interfera cu mecanismele de reglare a zahărului din sânge. De exemplu, s-a demonstrat anterior că aspartamul, un îndulcitor larg răspândit, poate declanșa o reacție insulinică similară cu cea a zahărului.

Alți îndulcitori au fost asociați cu perturbarea microbiomului intestinal, ceea ce poate duce la creșterea intoleranței la glucoză. Aceste interacțiuni ar putea crește riscul de diabet chiar și la persoanele care nu iau în greutate.

În ultimii ani, cercetările au legat înlocuitorii de zahăr și de alte probleme de sănătate, inclusiv afecțiuni cardiace și ale creierului. Autorii studiului consideră că este nevoie de o conștientizare sporită a acestor potențiale pericole.

„Susținem măsuri precum taxarea băuturilor zaharoase, dar studiul nostru arată că trebuie să acordăm atenție și opțiunilor îndulcite artificial. Politicile viitoare ar trebui să adopte o abordare mai largă pentru a reduce consumul tuturor băuturilor fără valoare nutritivă.”, spune de Courten.

Cercetarea a fost publicată în revista Diabetes & Metabolism.

Fii mereu la curent cu noutățile!

Abonează-te acum la newsletter-ul nostru și primești, direct pe email, cele mai interesante articole și recomandări — gratuit și fără mesaje nedorite.

Abonează-te acum