Arheologii care excavează un vast și străvechi „oraș al morților” din Africa au descoperit mai multe tăblițe de piatră nubiene, care reprezintă cea mai mare colecție cunoscută de texte scrise în limba enigmatică a kuşiţilor. Acestea datează de acum 2.700 de ani și includ tăblițe remarcabile destinate comemorării morților.
Artefactele provin din situl Sedeinga din Sudan, cunoscut pentru ruinele templului dedicat reginei egiptene Tiye din secolul al XIV-lea î.Hr., bunica lui Tutankhamon. Între secolele VII î.Hr. și IV d.Hr., Sedeinga a fost o necropolă majoră – un veritabil „oraș al morților” – pentru regatele Napata și Meroe, care combinau tradițiile egiptene cu cele locale.
Regatele Napata și Meroe, cunoscute colectiv sub numele de Regatul Kuş de către egipteni, rămân încă insuficient înțelese, dar artefactele funerare descoperite oferă indicii prețioase. Deși necropola este în mare parte în ruine, aceasta rămâne impresionantă, conținând ruinele a cel puțin 80 de piramide din cărămidă și 100 de morminte.[sursa]
Tăblițe de piatră nubiene, descoperite între ruine
O echipă de cercetare condusă de Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică (CNRS) și Unitatea Arheologică Franceză – Serviciul de Antichități din Sudan (SFDAS) a recuperat aceste artefacte din morminte. Printre cele mai importante descoperiri se numără lintelele și stelele, un tip de tăbliță de piatră folosită ca monument comemorativ, care reprezintă cea mai mare colecție de texte în limba meroitică.
Meroitica este cea mai veche limbă scrisă cunoscută din Africa subsahariană, utilizând caractere împrumutate de la vechii egipteni. Genomul sugerează că unii dintre acești egipteni erau mai apropiați de populațiile din Orientul Apropiat decât de cele din Africa Centrală.
„Sistemul de scriere meroitic, cel mai vechi din regiunea subsahariană, rămâne în mare parte neînțeles. În timp ce textele funerare sunt în mare parte bine cunoscute și pot fi traduse aproape complet, alte categorii de texte rămân adesea obscure. În acest context, fiecare text nou descoperit este crucial, deoarece poate aduce lumină asupra unor aspecte necunoscute.”, a declarat Vincent Francigny, arheolog la SFDAS și co-director al săpăturilor, pentru Live Science.[sursa]
Cercetările au arătat că majoritatea mormintelor și piramidelor datează din perioada regatului Napata. Cinci secole mai târziu, meroiții au adăugat noi structuri, cum ar fi capele din cărămidă și gresie, construite pe pereții vestici ai piramidelor pentru venerarea morților.
O descoperire deosebită a fost un lintel de capelă care o înfățișează pe Maat, zeița egipteană a legii, echilibrului, ordinii, armoniei, păcii și justiției. Acest lintel datează din secolul al II-lea d.Hr. și este prima reprezentare cunoscută a zeiței cu trăsături africane.
De asemenea, au fost descoperite două texte comemorative dedicate femeilor de rang înalt. Maliwarase din Nubia, conform inscripției de pe stela sa, era sora a doi mari preoți ai zeului Soarelui, Amon, și mama guvernatorului din Faras, un oraș situat pe a doua cataractă a Nilului. Adatalabe este menționată în patru rânduri pe un lintel de mormânt și era rudă cu un prinț din familia domnitoare din Meroe.
Prezența acestor texte funerare dedicate femeilor nu este întâmplătoare. Dovezi puternice sugerează că, spre deosebire de egipteni, societatea nubiană era matriliniară sau, cel puțin, că femeile ocupau un loc deosebit de important. Deși au adoptat elemente din alte culturi, nubienii și-au păstrat o identitate distinctă.
„Meroe a fost un regat în care anumite concepte culturale și religioase egiptene au fost împrumutate și adaptate la tradițiile locale. Meroe nu trebuie văzut ca un simplu receptor al influențelor externe; dimpotrivă, meroiții au fost foarte selectivi în ceea ce privește elementele pe care le-au integrat, adaptându-le pentru a servi nevoilor familiei regale și pentru a sprijini dezvoltarea propriei lor societăți faraonice, dar distincte de cea egipteană.”, a explicat Francigny.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: