Cercetătorii au făcut un pas îndrăzneț în lupta împotriva malariei: au infectat țânțari cu paraziți modificați genetic pentru a imuniza oamenii împotriva bolii.
Această strategie inovatoare implică utilizarea unei versiuni modificate genetic a parazitului Plasmodium falciparum, care cauzează malaria, pentru a transforma țânțarii într-un mijloc de vaccinare. Studiile inițiale arată că metoda are un potențial uriaș, oferind protecție împotriva malariei în aproape 90% din cazuri.
Cum funcționează ţânțarii purtători de paraziți modificaţi genetic
În mod obișnuit, atunci când o persoană este infectată cu Plasmodium falciparum, paraziții migrează la ficat, unde încep să se înmulțească, iar mai târziu infectează celulele roșii din sânge. Pentru a contracara acest proces, cercetătorii au creat două versiuni modificate genetic ale parazitului:
- GA1, care oprește dezvoltarea parazitului la aproximativ 24 de ore după infectare;
- GA2, care permite parazitului să se dezvolte în ficat timp de până la 6 zile, înainte de a-și opri ciclul.
Această diferență de timp în dezvoltarea parazitului le-a permis cercetătorilor să evalueze eficiența fiecărei versiuni în protejarea participanților.
Experimentul: imunizarea prin țânțari
Studiul a inclus trei grupuri de participanți: unul expus parazitului GA1, altul expus GA2 și un grup placebo care a primit înțepături de la țânțari purtători de paraziți nemodificați.
Rezultatele au fost promițătoare:
- Toți participanții din grupul placebo au dezvoltat malarie;
- În grupul GA1, 87% dintre participanți au fost infectați;
- În grupul GA2, 89% dintre participanți (8 din 9) nu au dezvoltat boala.
Aceste rezultate sugerează că versiunea GA2 oferă o protecție semnificativă împotriva malariei.
„Aceste constatări reprezintă un pas semnificativ în dezvoltarea vaccinului împotriva malariei”, a declarat pentru Nature imunologul Julius Hafalla de la London School of Hygiene & Tropical Medicine, care nu a fost implicat în studiu, conform IFLScience.[sursa]
Malaria: o provocare globală de secole
Malaria a afectat umanitatea timp de milenii, fiind menționată încă din vremea egiptenilor antici. Deși incidența bolii este extrem de redusă în țări precum SUA, aproximativ 249 de milioane de cazuri au fost raportate la nivel global în anul 2022, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Dintre aceștia, 608.000 de oameni au murit, majoritatea în Africa, care reprezintă 94% din cazuri.
În prezent, două vaccinuri împotriva malariei sunt disponibile, însă acestea oferă o eficiență de doar 75% și necesită rapeluri frecvente. De aceea, metode alternative, precum cea descrisă mai sus, sunt necesare.
Totuși, deși rezultatele inițiale sunt încurajatoare, studiile realizate până acum sunt limitate ca dimensiune. Sunt necesare cercetări extinse pentru a valida această metodă înainte ca vaccinarea prin țânțari să fie implementată la scară largă.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: