Când s-a născut Iisus Hristos? Deşi la prima vedere pare o întrebare banală, adevărul este că puţini oameni au idee despre momentul în care a venit Mântuitorul pe lume.

Milioane de oameni din întreaga lume sărbătoresc nașterea lui Iisus Hristos prin sărbătorirea Crăciunului pe 25 decembrie. Cu toate acestea, majoritatea cercetătorilor sunt de acord că Iisus nu s-a născut în acea zi. Nici măcar în anul 1 d.Hr.

Când s-a născut Iisus: de ce este sărbătorită naşterea Sa pe 25 decembrie

Cercetătorii au speculat că Biserica Romano-Catolică a ales ziua de 25 decembrie deoarece se leagă de solstițiul de iarnă și de Saturnalia, un festival dedicat zeității romane Saturn. Biserica ar fi putut, de asemenea, să coopteze acest festival păgân popular, precum și sărbătoarea de iarnă a altor religii păgâne, alegând această zi pentru a celebra ziua de naștere a lui Iisus, potrivit cercetătorilor.

Cu toate acestea, nimeni nu știe cu exactitate când S-a născut Iisus.[sursa]

cand s a nascut iisus

Moartea regelui Irod cel Mare

Unii cercetători cred că S-a născut între anii 6 î.Hr. și 4 î.Hr. bazându-se parțial pe povestea biblică a regelui Irod cel Mare. În încercarea de a-L ucide pe Iisus, regele ar fi ordonat uciderea tuturor copiilor de sex masculin sub vârsta de 2 ani care locuiau în apropiere de Betleem, un eveniment cunoscut sub numele de Masacrul Inocenților. Acest lucru s-a întâmplat cu puțin timp înainte de dispariția lui Irod, o dată care este încă disputată.

Cu toate acestea, majoritatea cercetătorilor se bazează pe data folosită de istoricii romani, care credeau că Irod a murit în anul 4 î.Hr.

• CITEŞTE ŞI:  Nasul poate dezvălui probleme de sănătate serioase, dificil de identificat

Dar istoricii nu sunt de acord cu privire la anul real al morții regelui Irod și mulți au susținut că infanticidul în masă nu este nimic mai mult decât o legendă. Cercetătorul biblic și scriitorul Reza Aslan a scris că masacrul lui Irod a fost „un eveniment pentru care nu există nicio urmă de confirmare în nicio cronică sau istorie a vremii, fie ea evreiască, creștină sau romană”.

Steaua din Betleem

Alți cercetători au încercat să coreleze „Steaua din Betleem”, care se presupune că a anunțat nașterea lui Iisus, cu evenimente astronomice reale pentru a stabili anul nașterii sale. De exemplu, într-un articol publicat în anul 1991 în Quarterly Journal of the Royal Astronomical Society, astronomul Colin Humphreys a sugerat că steaua legendară a fost de fapt o cometă cu mișcare lentă, pe care observatorii chinezi au înregistrat-o în anul 5 î.Hr. Totuși, teoria lui Humphreys a fost dezmințită de atunci.

Luna nașterii lui Iisus a fost, de asemenea, un subiect de dezbatere, o teorie sugerând că Steaua din Betleem ar fi fost o conjuncție între Venus și Jupiter care ar fi format o lumină strălucitoare pe cer, un eveniment rar care a avut loc în iunie anul 2 î.Hr. O altă posibilitate este o conjuncție similară între Saturn și Jupiter, care a avut loc în octombrie anul 7 î.Hr.

Biblia (Luca, 2:8) menționează păstorii care stăteau afară, păzindu-și turmele noaptea, ceea ce ar fi mai probabil ca evenimentul să se întâmple în primăvară, când oile erau în câmp deschis, şi nu iarna. De asemenea, istoricul Ignacio L. Götz sugerează că Iisus s-ar fi putut naște „în primăvara târzie a anului, deoarece sarcinile începeau în toamnă, după ce recoltele erau gata și existau suficienți bani pentru un ospăț de nuntă”.

Deși nu se ştie exact când s-a născut Iisus Hristos, dovezile istorice și contextuale sugerează că este mai probabil să fi avut loc între anii 6 și 4 î.Hr. Cele mai plauzibile perioade sunt primăvara sau toamna, având în vedere activitățile pastorale și sărbătorile evreiești. Data de 25 decembrie a fost adoptată ulterior de tradiția creștină, în parte pentru a încorpora și transforma sărbătorile păgâne existente în acea perioadă a anului. Dar ceea ce este mai important pentru credința creștină este semnificația nașterii lui Iisus, mai degrabă decât data exactă.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: