Sfârşitul vieţii are o însemnătate diferită şi un mod diferit de a o gestiona în funcţie de tradiţiile şi obiceiurile fiecărei ţări. Dar care este ţara în care se incinerează 99% din populaţie?

Japonia se remarcă prin cea mai mare rată de incinerare din lume, depășind 99%. Acest obicei a dus la dezvoltarea unei industrii unice de „hoteluri de cadavre”, pentru a gestiona listele lungi de așteptare la crematorii.[sursa]

În Japonia se incinerează 99% din populaţie

Practica incinerării s-a răspândit în Asia de Est odată cu budismul, în primele două milenii după Hristos. Credința că moartea aduce poluare a impus ideea că eliminarea ritualică a cadavrelor trebuie să fie purificatoare. Cu toate acestea, în Japonia, incinerarea a fost inițial controversată. În secolul al XIX-lea, confucianiștii considerau arderea cadavrelor imorală și mai poluantă decât înmormântarea.

Două decese semnificative au impulsionat mișcarea de incinerare în Japonia: Dosho, un preot budist, în anul 700 d.Hr., și împărăteasa Jito, în anul 703 d.Hr. Incinerarea împărătesei a stabilit un precedent urmat de aristocrația japoneză timp de secole. Totuși, abia în perioada Heian (794-1185), incinerarea a devenit strâns asociată cu budismul, învățătura budistă promovând focul curativ ca un mijloc de transformare și purificare a spiritului.

incinerează 99% din populaţie
În Japonia se incinerează 99% din populaţie

Opoziția confucianistă

Pe parcursul a 142 de ani, confucianiștii au fost adversarii vocali ai incinerării, considerând-o lipsită de respect și „nenaturală”. În secolul al XVII-lea, un învățat confucianist critica vehement utilizarea incinerării în peste 60 de provincii japoneze. În anul 1654, aristocrația a schimbat tradiția: împăratul Gokomyo a fost îngropat, nu incinerat, marcând sfârșitul acestei practici în rândurile elitei.

• CITEŞTE ŞI:  Povestea adevărată și dramatică din spatele personajului Mulan, care a bucurat copilăriile multora dintre noi

Ulterior, cercetătorii europeni au promovat incinerarea pentru beneficiile sale igienice, ajutând la controlul răspândirii bolilor. În Japonia, această susținere din partea Occidentului a ajutat la disocierea incinerării de budism, fiind văzută mai degrabă ca o practică igienică decât una spirituală.

Rata de incinerare în prezent

Un raport din anul 2012 al Cremation Society of Great Britain a confirmat că Japonia are cea mai mare rată de incinerare din lume, de 99,9%. Pe locurile următoare se află Taiwan cu 90,8%, Hong Kong cu 89,9%, Elveția cu 84,6%, Thailanda cu 80% și Singapore cu 79,7%.[sursa]

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: