Sfârşitul vieţii are o însemnătate diferită şi un mod diferit de a o gestiona în funcţie de tradiţiile şi obiceiurile fiecărei ţări. Dar care este ţara în care se incinerează 99% din populaţie?

Japonia se remarcă prin cea mai mare rată de incinerare din lume, depășind 99%. Acest obicei a dus la dezvoltarea unei industrii unice de „hoteluri de cadavre”, pentru a gestiona listele lungi de așteptare la crematorii.[sursa]

În Japonia se incinerează 99% din populaţie

Practica incinerării s-a răspândit în Asia de Est odată cu budismul, în primele două milenii după Hristos. Credința că moartea aduce poluare a impus ideea că eliminarea ritualică a cadavrelor trebuie să fie purificatoare. Cu toate acestea, în Japonia, incinerarea a fost inițial controversată. În secolul al XIX-lea, confucianiștii considerau arderea cadavrelor imorală și mai poluantă decât înmormântarea.

Două decese semnificative au impulsionat mișcarea de incinerare în Japonia: Dosho, un preot budist, în anul 700 d.Hr., și împărăteasa Jito, în anul 703 d.Hr. Incinerarea împărătesei a stabilit un precedent urmat de aristocrația japoneză timp de secole. Totuși, abia în perioada Heian (794-1185), incinerarea a devenit strâns asociată cu budismul, învățătura budistă promovând focul curativ ca un mijloc de transformare și purificare a spiritului.

incinerează 99% din populaţie
În Japonia se incinerează 99% din populaţie

Opoziția confucianistă

Pe parcursul a 142 de ani, confucianiștii au fost adversarii vocali ai incinerării, considerând-o lipsită de respect și „nenaturală”. În secolul al XVII-lea, un învățat confucianist critica vehement utilizarea incinerării în peste 60 de provincii japoneze. În anul 1654, aristocrația a schimbat tradiția: împăratul Gokomyo a fost îngropat, nu incinerat, marcând sfârșitul acestei practici în rândurile elitei.

• CITEŞTE ŞI:  Satul cu un singur locuitor. De 10 ani este singur în localitate

Ulterior, cercetătorii europeni au promovat incinerarea pentru beneficiile sale igienice, ajutând la controlul răspândirii bolilor. În Japonia, această susținere din partea Occidentului a ajutat la disocierea incinerării de budism, fiind văzută mai degrabă ca o practică igienică decât una spirituală.

Rata de incinerare în prezent

Un raport din anul 2012 al Cremation Society of Great Britain a confirmat că Japonia are cea mai mare rată de incinerare din lume, de 99,9%. Pe locurile următoare se află Taiwan cu 90,8%, Hong Kong cu 89,9%, Elveția cu 84,6%, Thailanda cu 80% și Singapore cu 79,7%.[sursa]

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: