Ce temperatură este pe Luna? O întrebare pe care mulţi dintre noi şi-au pus-o, având în vedere faptul că este singurul obiect cosmic, în afară de Pământ, pe care au fost oamenii.

Un lucru este cert: temperatura pe Lună poate varia drastic între ziua și noaptea lunară.

Ce temperatură este pe Luna

Temperatura pe Lună poate ajunge la o valoare amețitoare de 121° Celsius (250° Fahrenheit sau 400 Kelvin) în timpul zilei lunare, la ecuatorul Lunii, și poate coborî până la -133° C (-208° F sau 140 K) noaptea.

În anumite locuri din apropierea polilor lunii, temperaturile pot scădea și mai mult, ajungând la -246°C (-410° F sau 27 K), conform NASA.[sursa]

ce temperatură este pe lună
Oamenii s-au întrebat din cele mai vechi timpuri ce temperatură este pe Lună

Unul dintre motivele acestor extreme dramatice este că Luna nu are o atmosferă lunară care să izoleze căldura. Lipsa unei pături de gaze înseamnă, de asemenea, că craterele și principalele obiective geografice nu se erodează așa cum se întâmplă pe Pământ, lăsând zone de întuneric perpetuu în apropierea polilor lunari, care înregistrează cele mai scăzute temperaturi de pe Lună.

Durata zilei lunare este de aproximativ două săptămâni terestre, deoarece Lunii îi ia puțin mai puțin de o lună, respectiv aproximativ 27,3 zile, pentru a-și completa una dintre zile, potrivit unui studiu publicat în august 2019 de Journal of Geophysical Research. Durata nopții lunare este, de asemenea, de aproximativ două săptămâni.[sursa]

Măsurarea temperaturii de pe Lună

Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) al NASA oferă cele mai bune cunoștințe despre temperatura Lunii. Misiunea a fost lansată în anul 2009 și un anumit instrument, Radiometrul Lunar Diviner, a fost esențial pentru înțelegerea climatului lunar.

• CITEŞTE ŞI:  Un rezervor de apă lichidă a fost descoperit în adâncurile planetei Marte

Cunoașterea temperaturii Lunii la un moment dat are diferite beneficii. De exemplu, astronomii care speră să înțeleagă mai bine topografia Lunii pot afla multe despre numărul de roci prezente în diferitele regiuni ale Lunii prin cunoașterea temperaturii unei zone. Acest lucru se datorează faptului că rocilor lunare le ia mai mult timp să se încălzească și să se răcească decât solului lunar, sau regolitului, ceea ce le permite oamenilor de știință să identifice zonele deosebit de stâncoase, potrivit NASA. Acest lucru se întâmplă după ce alți factori care influențează temperatura lunară sunt eliminați din ecuație, cum ar fi latitudinea și altitudinea.

Latitudinea joacă un rol important, deoarece axa Lunii este orientată în așa fel încât lumina Soarelui doar trece pe lângă polii lunari. Topografia lunară de la poli este populată de cratere și crăpături neerodante care produc regiuni umbrite permanent (PSR). Lipsa luminii solare favorizează aici temperaturi extrem de scăzute.

De ce este important să ştim ce temperatură este pe Lună

Acest lucru aduce în discuție un alt motiv important pentru care temperatura Lunii este interesantă pentru cercetători: reactivarea ambițioasă a misiunilor lunare cu echipaj prin intermediul programului Artemis al NASA.

Ideea este de a trimite astronauți pe suprafața lunară și de a dezvolta o prezență continuă acolo. Mai degrabă decât vizite scurte, conceptele actuale pentru misiunile Artemis se îndreaptă mai mult spre modele în care astronauții ar petrece mai mult timp pe Lună decât au făcut-o în timpul programului Apollo. Acest lucru ar fi susținut de un avanpost pe Lună sau pe orbită în jurul acesteia.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Top 10 plante carnivore fascinante | Cum îşi prind plantele carnivore prada

Din acest motiv, NASA și alte agenții spațiale au fost curioase să afle de unde ar putea proveni resursele necesare pentru aceste misiuni de durată mai lungă, iar o idee este utilizarea gheții lunare pentru combustibil sau chiar apă potabilă. Viitoarea misiune VIPER (Volatiles Investigation Polar Exploration Rover) a NASA va ajuta agenția să evalueze aceste posibilități.

„PSR-urile posedă adesea temperaturi suficient de scăzute pentru a capta la rece gheața de apă”, potrivit Journal of Geophysical Research. De asemenea, cercetătorii au observat că temperaturile sunt suficient de scăzute la poli pentru ca apa să rămână înghețată timp de miliarde de ani. Chiar și la aceste intervale lungi de timp, gheața trece prin foarte puțină sublimare, sau procesul prin care apa se transformă din gheață în vapori fără să se topească mai întâi.

Potrivit autorilor studiului, mai sunt încă multe de învățat despre mediul lunar, iar o imagine completă a temperaturii lunare va necesita mai mulți ani de cercetare. Acest lucru se datorează faptului că instrumentul Diviner al LRO „nu eșantionează în mod continuu toate orele locale în toate anotimpurile, ci mai degrabă obține date din trasee orbitale de înaltă rezoluție care migrează în jurul polilor”.

Acestea fiind spuse, LRO a acumulat deja mai mult de un deceniu de date care oferă cercetătorilor un start puternic în înțelegerea particularităților temperaturii lunii.