De unde vine nisipul de pe plaje? Bineînţeles, nu cel adus de firme dubioase, contractate pentru lărgirea plajelor, ci acela care formează în mod natural plajele mărilor şi oceanelor.

Nisipul de pe plajă ascunde mai multe lucruri decât ceea ce se vede la prima vedere. Are povești de spus despre pământ și o călătorie epică spre mare. Asta pentru că munții își sfârșesc existența sub forma nisipului de pe plaje.

De unde vine nisipul de pe plaje

De-a lungul timpului, munții se erodează. Noroiul, nisipul, pietrișul, pietricelele și bolovanii pe care îi aruncă sunt purtați în pârâuri, care se unesc pentru a forma râuri. Pe măsură ce acestea curg spre mare, toate aceste sedimente sunt măcinate și roase în varianta naturală a unei roci.

Rocile mari se sparg în bucăți mai mici, astfel încât cea mai mare parte a ceea ce ajunge în mare este noroi. Aceste particule de nămol și argilă sunt prea mici pentru a fi percepute cu ochiul liber. Dar puteți vedea boabe individuale de nisip, care sunt doar bucăți mai mari de rocă.[sursa]

De unde vine nisipul de pe plaje
Nisipul de pe plaje are o poveste mai fascinantă decât pare la prima vedere

Data viitoare când sunteți la plajă, luați o mână de nisip și priviți-l cu atenție. Toate grăunțele au aceeași culoare sau sunt un sortiment de curcubeu? Sunt zimțate și unghiulare, sau netede și rotunde?

Nisipul de diferite culori provine din minerale diferite, cum ar fi feldspat kaki, cuarț alb fumuriu, olivină verde sau bazalt negru. Amestecul de culori din nisipul de plajă vă spune ce tipuri de roci l-au produs.

• CITEŞTE ŞI:  Top 10 cele mai mari imperii din istorie şi suprafeţele uriaşe pe care le-au ocupat acestea

Forma granulelor de nisip oferă, de asemenea, indicii cu privire la proveniența lor. Granulele unghiulare ale aceluiași tip de nisip nu au călătorit la fel de departe precum granulele rotunde și netede, care au fost mai uzate. Iar rocile slabe se descompun în noroi mai repede decât rocile dure, astfel încât nisipul tinde să fie făcut din tipuri mai dure, care se descompun lent.

Aproximativ o zecime din cantitatea de sedimente care ajunge în mare este nisip. Aceste particule au dimensiuni cuprinse între o jumătate de milimetru și 2 milimetri – aproximativ la fel de groase ca o monedă. Aceste particule sunt suficient de mari pentru a nu se scurge direct în adâncul mării.

Dar plaja este doar o oprire temporară pentru nisip. Valurile mari îl trag în larg, iar valurile mai mici îl împing de-a lungul coastei. Prin urmare, alimentarea cu nisip a unei plaje este esențială pentru ca aceasta să rămână nisipoasă.

Oamenii au influenţat şi acest aspect al naturii

Multe orașe de pe plajă cheltuiesc milioane de euro pentru a reconstrui plajele erodate cu nisip nou.

Cu toate acestea, în prezent, multe plaje sunt lipsite de nisip. Multe baraje rețin nisipul care curge pe râuri, acumulându-l în rezervoare. În total, activitatea umană a eliminat aproximativ jumătate din nisipul care, altfel, ar fi ajuns pe plajele lumii.

Publicitate

Dar oamenii nu au oprit valurile (şi sperăm că n-o vor face, oricare ar fi motivul), astfel încât, pe măsură ce nisipul de pe plajă este îndepărtat și nu este refăcut, țărmul se erodează. Aceasta înseamnă că multe plaje din întreaga lume se micșorează, încet, dar sigur.

• CITEŞTE ŞI:  Arheologii au scos la lumină o masă ritualică veche de 3.500 de ani în Azerbaidjan

Așadar, data viitoare când vă înfigeți degetele în nisipul de pe plajă, gândiți-vă la călătoria extraordinară pe care a parcurs-o pentru a ajunge sub picioarele dumneavoastră. Gândiți-vă un moment de unde a venit nisipul și încotro se îndreaptă.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: