Răspunsul la întrebarea „la ce distanţă se află Luna faţă de Pământ?” se poate schimba în funcție de momentul în care se întreabă.

Luna este cel mai strălucitor obiect de pe cerul nopții, iar distanța dintre Lună și Pământ influențează intensitatea mareelor oceanice și apariția eclipselor solare pe cerul nostru.

La ce distanţă se află Luna faţă de Pământ?

Conform NASA, distanța medie dintre planeta albastră și singurul său satelit natural este de aproximativ 384.400 de kilometri.[sursa]

La ce distanţă se află Luna faţă de Pământ
Pentru a stabili la ce distanţă se află Luna faţă de Pământ trebuie să clarificăm câteva aspecte

Luna nu orbitează în jurul Pământului într-un cerc perfect, astfel că există locuri de-a lungul călătoriei sale când este mai aproape sau mai departe de planeta noastră decât această distanță medie.[sursa]

Cea mai mică distanţă dintre Lună şi Pământ: perigeu

Atunci când Luna atinge cea mai mică distanță față de Pământ, cunoscută sub numele de perigeu, se află la aproximativ 363.300 km distanță.

Dacă perigeul coincide cu o fază de lună plină, aceasta se numește în general o superlună. Termenul nu este unul științific, dar este folosit de comunitatea de observatori ai cerului atunci când luna plină apare la mai puțin de 90% de perigeu.

Superlunile apar cu aproximativ 17% mai mari și cu 30% mai strălucitoare decât cea mai puțin strălucitoare lună a anului. Deoarece gravitația Lunii exercită o forță de atracție asupra oceanelor Pământului pentru a produce mareele, apropierea Lunii față de Pământ în jurul perigeului poate declanșa, de asemenea, maree mai mari decât de obicei.

Cea mai mare distanţă dintre Lună şi Pământ: apogeu

Atunci când Luna se află la cea mai mare distanță de Pământ, cunoscută sub numele de apogeu, aceasta se află la aproximativ 405.500 km distanță față de planeta noastră. Una dintre cele mai clare imagini naturale pentru apogeu sunt eclipsele solare inelare, sau „inelul de foc”.

• CITEŞTE ŞI:  Cine a creat păpuşa Barbie? Povestea fascinantă a lui Ruth Handler, cea care a inventat păpuşa Barbie

O calitate remarcabilă a eclipselor solare este serendipitatea existenței lor. În următorii 600 de milioane de ani, apropierea Lunii față de Pământ va fi de aproximativ 400 de ori mai mare decât distanța Soarelui față de Pământ. Deoarece diametrul stelei este, de asemenea, de aproximativ 400 de ori mai mare decât cel al lunii, discurile celor două obiecte tind să se potrivească aproape perfect în timpul eclipselor solare. Acest lucru produce momente de totalitate în care doar coroana solară iese la iveală din spatele Lunii.

Dar dacă faza de lună nouă care produce eclipsele solare coincide cu apogeul, distanța mai mare a Lunii față de Pământ înseamnă că discul lunar va apărea mult mai mic pe cer. Deși spectaculoase, eclipsele solare inelare nu blochează complet Soarele, ci lasă un inel al discului solar vizibil pentru spectatori.

Cât timp este necesar pentru a ajunge pe Lună?

O serie de factori determină timpul necesar pentru a ajunge pe Lună. Misiunile umane, de exemplu, tind să dureze mai mult decât sateliții fără pasageri. De asemenea, contează dacă un obiect se oprește sau nu pe Lună sau doar trece pe lângă ea.

Publicitate

URSS a lansat prima misiune spre Lună, denumită Luna 1, în anul 1959. Fără sistem de propulsie, satelitul în formă de sferă a fost aruncat în spațiu și a avut nevoie de doar 34 de ore de zbor pentru a face călătoria. După survol, satelitul a intrat pe orbită în jurul Soarelui, între orbitele Pământului și lui Marte. Aceasta rămâne una dintre cele mai rapide călătorii spre Lună.

În anul 2003, Agenția Spațială Europeană a lansat SMART-1, prima navă spațială europeană care a reușit să ajungă pe Lună. În loc să parcurgă o cale directă, SMART-1 s-a învârtit în spirală în jurul Pământului pentru a ajunge la satelitul său, ajungând la mai mult de un an de la lansare. În loc de propulsie, SMART-1 a utilizat pentru prima dată un motor ionic, în combinație cu manevre de asistență gravitațională, pentru a ajunge pe Lună, ceea ce i-a permis să consume extrem de puțin combustibil. Traiectoria extinsă a oferit o perspectivă semnificativă asupra sistemului Pământ-Lună.

• CITEŞTE ŞI:  Elon Musk a spus că „cu siguranță va fi mort” înainte ca oamenii să ajungă pe Marte - și probabil că și tu vei fi

„Operarea SMART-1 a fost o sarcină extrem de complexă, dar plină de satisfacții. Traiectoria lungă în spirală în jurul Pământului pentru a testa propulsia electrică solară (o abordare cu tracțiune redusă), expunerea îndelungată la radiații, perturbările puternice ale câmpurilor gravitaționale ale sistemului Pământ-Lună și apoi atingerea unei orbite lunare optimizate pentru investigațiile științifice, ne-au permis să dobândim o expertiză valoroasă în tehnicile de navigație pentru propulsia cu tracțiune redusă.”, a declarat într-o declarație Octavio Camino-Ramos, directorul de operațiuni al navetei spațiale ESA SMART-1. Acesta a numit rezultatele „un reper remarcabil pentru viitor”.

NASA a trimis opt misiuni Apollo cu echipaj pe Lună, dintre care șase au aselenizat cu succes. Apollo 8 a fost prima misiune care a orbitat un alt corp, iar dezastrul infam al misiunii Apollo 13 a dus la o călătorie în jurul Lunii, mai degrabă decât la o aselenizare pe suprafața acesteia. Fiecare a petrecut aproximativ trei zile călătorind prin spațiu.

Apollo 8 a avut nevoie de 69 de ore și 8 minute pentru a intra pe orbită în jurul Lunii. Apollo 11, care a plasat primii oameni pe Lună, a avut nevoie de 75 de ore și 56 de minute pentru a intra pe orbită în jurul Lunii. Cu toate acestea, cu mult înainte de a intra pe orbită, ambele nave spațiale au intrat în sfera de influență a Lunii, o regiune aflată la o distanţă de 62.630 km faţă de Lună. Pentru Apollo 11, acest lucru s-a întâmplat după 61 de ore și 56 de minute, în timp ce pentru Apollo 8 a durat doar 55 de ore și 40 de minute.

Dar cea mai rapidă călătorie spre Lună a fost cea a sondei New Horizons, care a trecut pe lângă Lună în doar 8 ore și 35 de minute. Nava spațială nici măcar nu a încetinit și nici nu s-a apropiat de orbita lunară, ci a zburat pe lângă ea în drumul său spre Pluto.

• CITEŞTE ŞI:  10 curiozităţi despre Vatican, cel mai mic stat din lume

Luna este din ce în ce mai departe faţă de noi

Luna a fost cândva mult mai aproape de Pământ. În perioada de început a sistemului solar, pe când planetele își finalizau formarea, un Pământ protoplanetar s-a ciocnit de un obiect de mărimea lui Marte care s-ar fi putut forma mai departe de Soare. Cunoscut sub numele de Theia, impactul a produs materialul care avea să se unească în cele din urmă pentru a forma Luna.

Distanța dintre Pământ și Lună a crescut odată cu trecerea timpului. În prezent, Luna se îndepărtează de planeta noastră cu o viteză de aproximativ 3,8 cm pe an, aproximativ aceeași viteză cu care cresc unghiile noastre!

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: