Vara anului 1946: testele cu bombe atomice și… bikini? Iată cum au legat testele nucleare și moda o legătură controversată.

În vara anului 1946, lumea a fost martora unor scene șocante care au transformat pentru totdeauna percepția despre putere, distrugere și modă. În apele din largul Insulelor Marshall, testele cu bombe atomice au devastat atolul Bikini, lăsând urme de radioactivitate care au depășit, în unele zone, nivelurile atinse la Cernobîl.

Imensele bucăți de metal ale acestor bombe arătau lumii, pentru prima dată, efectul devastator al unei noi tehnologii asupra navelor de război. Și totuși, într-un contrast tulburător, această perioadă a marcat și apariția unui obiect simbolic: costumul de baie bikini.[sursa]

Testele cu bombe atomice
Testele cu bombe atomice și moda

Testele cu bombe atomice și moda bikini

Da, numele acestui costum de baie a fost inspirat de explozia bombelor atomice. Poate că este ironic că bikini-ul, piesa vestimentară care a contribuit la cultura dietei „bikini body”, având un impact profund asupra standardelor de frumusețe, a avut origini într-un eveniment atât de distrugător.

Noua piesă vestimentară a fost creația inginerului francez Louis Réard, care a reinventat costumul din două piese într-o formă mai sumară și șocantă pentru vremea aceea. Conform Smithsonian, „cele patru triunghiuri de nimic” au provocat indignare, ajungând chiar să fie condamnate oficial de Vatican, care l-a declarat „păcătos.”[sursa]

Costumul a debutat public la un concurs de frumusețe pe 5 iulie 1946, iar numele „Bikini” a fost asociat pentru prima dată cu atolul unde Statele Unite începuseră cu câteva zile înainte Operațiunea Crossroads – o serie de teste nucleare care a zguduit lumea, primele după cel de la Trinity din anul 1945.

• CITEŞTE ŞI:  Vlad Ţepeş şi pedepsirea celor 41 de negustori necinstiţi

Scopul Operațiunii Crossroads era de a evalua efectele bombelor nucleare asupra navelor de război, motiv pentru care a fost adunată o flotă de nave abandonate în Insulele Marshall, mai ales în jurul atolului Bikini. Această regiune avea să devină în următorul deceniu locul a 23 de teste nucleare, între anii 1946 și 1958.

Cursa înarmării nucleare era în plină desfășurare, dar, odată cu ea, o altă cursă prindea contur în modă. Cu trei săptămâni înainte de lansarea bikini-ului lui Réard, un alt designer francez, Jacques Heim, lansase „Atome,” pe care l-a numit „cel mai mic costum de baie din lume.” Însă bikini-ul lui Réard, primul care lăsa buricul la vedere, avea să detroneze rapid „Atome”. Testul pentru un bikini adevărat, după spusele designerului? Să poată fi tras cu ușurință prin verigheta unei femei.

Acest episod demonstrează forța și complexitatea imaginației umane. De la bombe cu capacitatea de a distruge orașe întregi până la creații vestimentare de mărimea unui deget, istoria ne arată că avem mereu o dorință irezistibilă de a vedea ce putem realiza – chiar dacă rareori ne întrebăm dacă ar trebui.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: