Universul nostru ar putea sfârși într-un mod similar cu cel în care a fost creat: printr-un al doilea Big Bang, imens și neașteptat.

Aceasta este concluzia unor noi cercetări efectuate de un grup de fizicieni de la Harvard, care au descoperit că destabilizarea bosonului Higgs, o particulă subatomică minusculă, responsabilă de conferirea masei altor particule—ar putea declanșa o explozie de energie suficient de puternică pentru a consuma întregul Univers cunoscut, perturbând în mod dramatic legile fizicii și chimiei.

În cadrul studiului lor, publicat în revista Physical Review D, cercetătorii au calculat momentul posibil al sfârșitului Universului nostru.[studiu]

al doilea Big Bang
Cercetătorii arată că Universul ar putea sfârşi în acelaşi mod în care a fost creat: printr-un al doilea Big Bang

Un al doilea Big Bang ar putea aduce sfârşitul Universuluu

Deocamdată, însă, nu este cazul să ne alarmăm.

Ei au estimat că acest eveniment ar putea avea loc în aproximativ 10139 ani, sau, exprimat altfel, 10 milioane de trilioane de trilioane de trilioane de trilioane de trilioane de trilioane de trilioane de trilioane de trilioane de trilioane de trilioane de ani în viitor.

Mai mult, cercetătorii sunt cel puțin 95% siguri, o măsură statistică a certitudinii, că Universul va mai exista cel puțin încă 1058 ani.

Bosonul Higgs, descoperit în anul 2012 de către oamenii de știință care au colisionat protoni în cadrul Large Hadron Collider, are o masă specifică.

Potrivit New York Post, dacă cercetările sunt corecte, această masă ar putea suferi o schimbare, inversând principiile fundamentale ale fizicii și distrugând astfel elementele esențiale pentru viață.

În loc să se destrame încet de-a lungul a trilioane de ani, un boson Higgs instabil ar putea provoca o explozie instantanee, similară cu Big Bang-ul care a creat Universul nostru.

• CITEŞTE ŞI:  Sculpturile din templul Göbekli Tepe ar putea fi cel mai vechi calendar de pe Pământ

Cercetătorii sugerează că un astfel de colaps ar putea fi declanșat de curbura spațiu-timpului din jurul unei găuri negre, într-un loc îndepărtat din Univers.

Atunci când spațiu-timpul se curbează în jurul unor obiecte superdense, cum ar fi o gaură neagră, legile fizicii se pot inversa, iar particulele pot interacționa în moduri neașteptate.

Publicitate

Oamenii de știință spun că este posibil ca acest colaps să fi început deja, dar nu avem nicio modalitate de a ști, deoarece bosonul Higgs ar putea fi prea departe pentru a putea fi observat în vastitatea aparent infinită a Universului nostru.

„Se pare că ne aflăm chiar la granița dintre un Univers stabil și unul instabil.”, a declarat Joseph Lykken, un fizician de la Fermi National Accelerator Laboratory, pentru New York Post. Lykken, care nu a fost implicat în studiu, a adăugat: „Suntem într-un punct în care Universul ar putea dura foarte mult timp, dar în cele din urmă, ar trebui să facă «bum».”

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: