Un fost analist NASA a explicat pe TikTok de ce fotografiile cu Calea Lactee nu sunt reale. Motivul este destul de evident.

Răspunzând la întrebarea „Cum putem face fotografii ale Căii Lactee dacă suntem în ea?”, Alexandra Doten, comunicator științific și fost analist spațial NASA, a clarificat că nu există fotografii reale ale Căii Lactee.

„Fiecare imagine completă pe care o vedeți a Căii Lactee este de fapt o ilustrație. Nu putem vedea Calea Lactee în întregime și este puțin probabil ca oamenii să poată face asta vreodată.”, a explicat ea în videoclip.

De ce fotografiile cu Calea Lactee nu sunt reale

Motivul este simplu: nu am avut niciodată o perspectivă externă asupra galaxiei noastre, deoarece ne aflăm pe unul dintre brațele sale spiralate.

Pentru a înțelege mai bine acest lucru, să ne gândim la Pământ: pentru a avea o imagine completă a planetei, a fost necesar să o părăsim și să ne îndepărtăm suficient pentru a o putea fotografia în întregime. Prima astfel de imagine a fost realizată în anul 1972, când astronauții Ron Evans și Harrison Schmitt au fotografiat Pământul din spațiu în timpul misiunii Apollo 17, dând naștere celebrei imagini „Blue Marble”.[sursa]

de ce fotografiile cu Calea Lactee nu sunt reale
Nu există fotografii reale ale Căii Lactee

De unde știm cum arată Calea Lactee?

Spre deosebire de Pământ, părăsirea galaxiei noastre pentru a o fotografia reprezintă o provocare mult mai mare pentru o specie care încă nu a depășit granițele Sistemului Solar. Singurele obiecte construite de om care au ieşit din Sistemul Solar sunt sondele spaţiale Voyager I şi II.

„Pentru a obține o imagine a Căii Lactee, o navă spațială ar trebui să se deplaseze fie deasupra, fie dedesubtul discului galactic și să călătorească la o distanță incredibil de mare.”, a explicat Doten.

• CITEŞTE ŞI:  Cum a fost tăiată misterioasa piatră Al Naslaa perfect, în urmă cu mii de ani
@astro_alexandra

Replying to @walkieescobell how do we know what our galaxy, the milky way, looks like? #space #astronomy #nasa #science

♬ original sound – ASTRO ALEXANDRA 🪐

Cu toate acestea, asta nu înseamnă că nu știm cum arată galaxia noastră. Majoritatea obiectelor pe care le vedem când ne uităm pe cerul nopții sunt stele din Calea Lactee, pe care le putem cartografia. Putem observa o mare parte din galaxie și, pe baza acestor observații, putem construi o imagine a formei sale generale. Doten compară acest proces cu încercarea de a crea o imagine a unui carusel în care te afli.

Prin observarea și fotografierea obiectelor din galaxia noastră, inclusiv a găurii negre supermasive din centrul său, am reușit să dezvoltăm o înțelegere destul de clară a aspectului său. Prin cartografierea stelelor și studierea structurii galaxiei, am determinat că ne aflăm într-o galaxie spiralară barată. Observațiile altor galaxii similare ne-au oferit indicii suplimentare, la fel cum observarea bombării lui Jupiter l-a ajutat pe Isaac Newton să deducă faptul că și Pământul este ușor bombat la ecuator.

Cu cât analizăm mai mult Calea Lactee, cu atât înțelegem mai bine procesele galactice, inclusiv coliziunile cu alte galaxii. Cu toate acestea, este puțin probabil să vedem vreodată Calea Lactee de la o distanță suficient de mare pentru a realiza o fotografie reală a întregii galaxii, cel puțin nu în timpul vieții noastre sau al multor generații viitoare.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate