Atunci când ai o idee bună, nu este niciodată prea devreme să o pui în aplicare. Acest principiu se aplică perfect în cazul lui Cesare Mencarini, un elev italian de 17 ani de la campusul Cambridge al Cardiff Sixth Form College. Pentru a-şi obţine calificarea de la terminarea liceului, tânărul a construit un reactor de fuziune nucleară, un efort care nu doar că i-a adus note maxime, ci i-a oferit și un stagiu înainte de a intra la universitate și ocazia de a-și prezenta lucrarea la Festivalul de Știință de la Cambridge.

Cum un băiat de 17 ani a construit un reactor nuclear pentru un proiect la şcoală

Inspirația pentru acest proiect a venit de la un videoclip pe YouTube, iar Mencarini a fost nevoit să învețe pe cont propriu concepte avansate de electricitate și programare. Obiectivul său a fost de a crea plasmă suficient de fierbinte pentru a genera neutroni. Având în vedere constrângerile impuse de proiect și un buget de puțin peste 6.500 de dolari, studentul a trebuit să fie extrem de inventiv. Componentele reactorului au fost în mare parte personalizate, iar codificarea și comenzile au fost integrate într-un sistem Raspberry Pi.

„Colegiul a fost inițial îngrijorat că acest proiect, pe care l-am folosit și pentru EPQ-ul meu, era periculos. Cu toate acestea, am realizat evaluări complete ale riscurilor și personalul a fost foarte susținător.”, a declarat Mencarini.[sursa]

băiat de 17 ani a construit un reactor nuclear
Cesare, un băiat de 17 ani a construit un reactor nuclear

„A trebuit să adaptez proiectul pentru a mă încadra în buget, iar scopul meu este să încurajez alți tineri să-și dezvolte ideile și să se gândească la moduri prin care putem îmbunătăți lumea, fiind inovatori. Scopul reactorului este de a produce condițiile necesare pentru fuziune. Totuși, deoarece nu putem atinge aceeași presiune obținută prin gravitația Soarelui, trebuie să folosim un voltaj ridicat pentru a încălzi atomii suficient de mult.”, a explicat Cesare Mencarini.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Povestea cercetaşului care a construit un reactor nuclear în magazia mamei sale pentru un proiect la şcoală

Deși Mencarini a reușit să creeze plasmă, nu a atins fuziunea. Totuși, având în vedere dificultățile enorme legate de obținerea fuziunii într-o reacție la scară largă finanțată la nivel național, realizarea sa este extrem de impresionantă. Munca sa l-a impresionat pe dr. Yannick Verbelen, profesor asociat la Universitatea din Bristol, care i-a oferit un stagiu pentru anul viitor, unde va lucra la reactoare mai mari.

„Acesta este un proiect extrem de interesant, care a durat un an și jumătate. Ne dorim să le oferim elevilor noștri oportunitatea de a lucra la proiecte care îi pasionează, învățându-i nu doar cum să treacă examenele, ci și cum să fie curajoși, asumându-și riscuri și dezvoltând proiecte aplicabile în viața reală. Cesare s-a remarcat prin etica sa de muncă și, fără îndoială, va avea un impact semnificativ asupra industriei energetice în viitor.”, a declarat dr. Julian Davies, director al Cardiff Sixth Form College Cambridge.

Cesare Mencarini intenționează să urmeze o diplomă în inginerie și să se înscrie la universitate în timp ce va lucra în Bristol.

Nu este primul caz

Acesta nu este primul caz în care un adolescent reuşeşte să construiască un reactor nuclear. David Charles Hahn, un cercetaş de doar 17 ani, a reuşit să creeze un reactor nuclear în magazia mamei sale.

Deşi cercetaşul punea la cale un experiment științific, vecinii au crezut că acesta încerca să fure cauciucuri. Autoritățile ajunse la faţa locului au avut însă o surpriză când au descoperit că nu era vorba de niciun furt, ci mai degrabă de materiale radioactive. Povestea sa, însă, s-a încheiat în mod tragic.