Deşi pare un titlu desprins dintr-un film de comedie, un bărbat a distrus o pictură rupestră străveche pentru a face o fotografie reuşită. Autoritățile din Spania investighează un bărbat de 39 de ani după ce s-a descoperit că, în încercarea de a obține fotografii atractive pentru rețelele de socializare, a turnat apă peste picturi rupestre vechi de 6.000 de ani, provocând astfel deteriorarea acestora.
Agenți ai Serviciului de Protecție a Naturii din cadrul Gărzii Civile Spaniole (SEPRONA) au deschis o anchetă în luna mai, după ce au descoperit imaginile pe Facebook. Postările menționau că fotografiile au fost realizate în Sierra Sur de Jaén, un lanț muntos din sudul Spaniei, protejat de registrul patrimoniului național.
Un bărbat a distrus o pictură rupestră veche de 6.000 de ani
„Fotografiile indică faptul că apa a fost turnată peste picturile rupestre pentru a le face mai vizibile și a obține o imagine mai clară.”, a declarat Guardia Civil într-o declarație obținută de CNN.[sursa]
Deși acest gest i-ar fi permis bărbatului să capteze imagini mai clare pentru profilul său de Facebook, este posibil ca nimeni altcineva să nu mai poată vedea aceste picturi în starea lor originală.
Rocile sedimentare din această regiune specifică a Sierra Sur de Jaén sunt formate din calcar, un material solubil în apă. Sărurile din roci ar fi fost inițial dizolvate de apă, înainte de a forma o crustă la evaporare. Această crustă, conform Guardia Civil, poate cauza „daune ireparabile”.
Dar, așa cum mulți dintre cei care deteriorează artefacte istorice antice descoperă, consecințele nu întârzie să apară; bărbatul este acum anchetat pentru infracțiuni împotriva patrimoniului istoric, în conformitate cu legislația spaniolă care protejează patrimoniul național pentru generațiile viitoare.
Probabil că nu aceasta era intenția lui când a încercat să devină influencer în domeniul antropologiei.
Peste ocean, în Statele Unite, astfel de acțiuni distructive sunt din păcate prea cunoscute. În anul 2022, vandalii au zgâriat o frază rasistă pe petroglifele nativilor americani vechi de 2.000 de ani din Utah, în timp ce singurul sit de artă rupestră antică accesibil în Parcul Național Zion este locul cu cele mai multe acte de vandalism din întregul parc.[sursa]
Aceste incidente sunt motivul pentru care locația multor opere de artă rupestră din parcurile naționale rămâne un secret bine păzit, până la punctul în care există o regulă nescrisă între cei care descoperă aceste locuri: să nu dezvăluie locația exactă, din respect pentru conservarea și protejarea acestor artefacte.
Dacă aveți norocul să vedeți o parte din istoria antică a omenirii, fie că este vorba de un loc secret sau deschis publicului, sfatul Serviciului Parcurilor Naționale este simplu: lăsați totul în pace și păstrați sticlele de apă doar pentru băut.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: