În anul 241 î.Hr., una dintre cele mai decisive bătălii din istoria mediteraneană antică a avut loc în largul coastei Siciliei, când Imperiul Roman în devenire și-a învins rivalul feroce Cartagina în timpul Bătăliei de la Aegates. După ce și-au petrecut ultimii 20 de ani scotocind fundul mării în căutarea urmelor scufundate ale acestei confruntări epice, cercetătorii au descoperit acum un berbec vechi de 2.300 de ani, confecţionat din bronz, care ar fi fost folosit de marina romană pentru a distruge navele inamice.

Un berbec vechi de 2.300 de ani a fost recuperat de pe fundul mării

Anunțând descoperirea într-un comunicat, Superintendența Mării din regiunea Siciliei a explicat că relicva a fost găsită la o adâncime de aproximativ 80 de metri, într-o porțiune de mare între insulele Levanzo și Favignana, care se află în largul coastei de vest a Siciliei. Arma maritimă romană a fost apoi recuperată cu ajutorul unor „instrumente sofisticate” aflate la bordul navei de cercetare, Hercules.

Potrivit Superintendenței, berbecii de acest tip erau „arme mortale de distrugere care, atunci când erau montate la prova navelor de război, făceau ca navele inamice să fie lovite și ulterior scufundate”. În ultimele două decenii, 27 de rosturi similare au fost găsite în aceeași întindere de apă, împreună cu 30 de coifuri romane și două săbii.[sursa]

berbec vechi de 2.300 de ani
Un berbec vechi de 2.300 de ani a fost recuperat de pe fundul mării

Arheologii efectuează în prezent o analiză aprofundată a armei antice, care prezintă pe partea frontală un relief decorativ reprezentând un coif militar roman. Cu toate acestea, din cauza cantității mari de viață marină care acoperă suprafața rostrului de bronz, nu a fost încă posibilă identificarea niciunei inscripții.

• CITEŞTE ŞI:  Tragicul și misteriosul ritual de înmormântare al elefanților, observat de oamenii de știință

Sfârșitul Primului Război Punic

Bătălia de la Aegates a marcat sfârșitul primului Război Punic, care a avut loc între romani și cartaginezi între anii 264 și 146 î.Hr. Aceștia din urmă fuseseră forța dominantă în vestul Mediteranei timp de mii de ani înainte de aceste conflicte, însă, pe măsură ce influența Romei începea să se extindă în ceea ce este astăzi Italia, tulburările din insula Sicilia au dat naștere unuia dintre cele mai importante momente de cotitură din istorie.[sursa]

Victoria romană în Bătălia de la Aegates – care a avut loc pe și în jurul insulelor din vestul Siciliei – a fost o lovitură majoră pentru Cartagina, care nu a reușit niciodată să recâștige controlul și a fost în cele din urmă destrămată în urma celui de-Al Treilea Război Punic. Acest triumf a permis Romei să se impună ca forță majoră în regiune, extinzându-și ulterior imperiul în toate direcțiile.

Comentând recenta descoperire, consilierul regional pentru patrimoniu cultural Francesco Paolo Scarpinato a declarat că „fundul mării Aegates… este întotdeauna o sursă prețioasă de informații pentru a adăuga cunoștințe suplimentare despre bătălia navală dintre flotele romană și cartagineză”.

Rezumând importanța acestei regiuni, el a descris apele dintre Levanzo și Favignana drept „teatrul bătăliei care a stabilit dominația romană asupra Mediteranei”.