Arheologii din China au făcut o descoperire remarcabilă: cel mai mare „dragon de jad” creat vreodată de cultura neolitică Hongshan, într-un mormânt vechi de 5.000 de ani.

Artefactul, măsurând 15,8 pe 9,5 centimetri, a fost găsit într-un mormânt circular, cu un altar pătrat amplasat la sud de acesta, potrivit raportului agenției oficiale de știri Xinhua. În același loc, au fost descoperite și rămășițe umane, alături de o colecție semnificativă de obiecte ceramice, inclusiv cești, bazine și vase în formă de trepied.

„Dragon de jad”, vechi de 5.000 de ani

Mormântul este situat în orașul Chifeng, în Regiunea Autonomă Mongolia Interioară, și are o vechime de 5.000 până la 5.100 de ani, fiind datat în perioada de maximă înflorire a culturii Hongshan. Această cultură neolitică este cunoscută pentru agricultura sa, construirea de orașe cu clădiri impresionante și crearea unor artefacte complexe. Noua descoperire reprezintă cel mai mare exemplar de „dragon de jad” asociat cu cultura Hongshan, conform raportului Xinhua.[sursa]

china dragon de jad
Acest artefact rar, vechi de circa 5.000 de ani, a fost descoperit de către cercetătorii chinezi

Cu toate acestea, descoperirea, deși impresionantă, nu este complet fără precedent. Gideon Shelach-Lavi, profesor de studii din Asia de Est la Universitatea Ebraică din Ierusalim, a explicat că artefacte similare au fost găsite și în alte morminte ale culturii Hongshan.[sursa]

Shelach-Lavi, care a excavat în trecut în Chifeng, dar nu a fost implicat în această descoperire, a subliniat totodată că este dificil de afirmat cu certitudine că artefactele reprezintă dragoni. „Nu știm cu exactitate ce semnificau aceste figuri în perioada neolitică, astfel că a le numi ‘dragoni’ poate fi un anacronism”, a spus el.

• CITEŞTE ŞI:  Apolodor din Damasc: Viața și moștenirea celui mai renumit arhitect roman

Mai mult decât un simplu mormânt, locul unde au fost descoperite artefactele este o structură cu rol ritualic. „Aceasta este o structură ritualică, care include, printre altele, morminte ale unor persoane importante”, a explicat Shelach-Lavi. Acesta a menționat că situri similare au fost descoperite și în alte locuri din regiune, cum ar fi la Niuheliang, un sit arheologic cunoscut pentru rămășițele culturii Hongshan.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: