Oamenii de ศtiinศฤ au รฎntotdeauna setatฤ privirea spre ceruri, cฤutรขnd rฤspunsuri la รฎntrebฤri fundamentale despre Univers, originea noastrฤ ลi scopul pe care รฎl avem pe aceastฤ planetฤ. รntr-un efort de a dezvฤlui secretele cosmosului, un experiment de 3 miliarde de dolari, aลadar ambiศios ศi extrem de costisitor, a luat naศtere: proiectul DUNE (Deep Underground Neutrino Experiment). Cu un buget uriaล, acest experiment are potenศialul de a schimba fundamental modul รฎn care รฎnศelegem lumea รฎnconjurฤtoare.
รn inima statului american Dakota de Sud, echipe de cercetฤtori au รฎnceput sฤ construiascฤ tuneluri subterane รฎntr-o fostฤ minฤ de aur. Echipele au scos din aceastฤ minฤ รฎn jur de 800.000 de tone de rocฤ, fiind construite trei tuneluri. Aceste tuneluri, cu o lungime de 500 de metri, sunt aproape suficient de รฎnalte pentru a susศine o clฤdire cu ศapte etaje. Scopul lor? Sฤ gฤzduiascฤ detectoarele de neutrini DUNE.[sursa]
Neutrinii – particule fantomฤ
Neutrinii sunt particule subatomice care vฤ รฎnconjoarฤ รฎn fiecare secundฤ, trecรขnd direct prin voi fฤrฤ sฤ fie observaศi. Soarele รฎi creeazฤ, supernovele รฎi produc, chiar ศi bananele produc neutrini.
Aceste particule sunt supranumite โparticule fantomฤโ, deoarece nu au sarcinฤ electricฤ ศi interacศioneazฤ rar cu alte materii. Studierea lor este dificilฤ, dar oamenii de ศtiinศฤ persistฤ, deoarece neutrinii pot deศine cheia pentru a dezvฤlui secretele Universului, de la ceea ce s-a รฎntรขmplat imediat dupฤ Big Bang pรขnฤ la observarea naศterii unei gฤuri negre.
DUNE: un experiment de 3 miliarde de dolari
Proiectul DUNE va avea cei mai mari detectoare de neutrini de acest tip construiศi vreodatฤ. Fiecare cavernฤ subteranฤ va conศine 17.500 de tone de argon lichid, care va ajuta fizicienii sฤ detecteze aceste particule evazive.
Odatฤ finalizat, experimentul va porni cu o serie de acceleratoare de particule la Fermilab, รฎn afara oraศului Chicago, Illinois. Un fascicul extrem de puternic de neutrini va fi lansat รฎntre statele Illinois ศi Dakota de Sud, trecรขnd mai รฎntรขi printr-un detector de la Fermilab.
Dezvฤluirea misterelor Universului
Un detector atรขt de mare ar putea capta mii de neutrini ศi ar putea oferi informaศii despre modul รฎn care se formeazฤ atรขt gฤurile negre, cรขt ศi stelele neutronice. Oamenii de ศtiinศฤ sperฤ sฤ rฤspundฤ la trei รฎntrebฤri principale cu ajutorul DUNE: de ce Universul este alcฤtuit din materie ศi nu din antimaterie, ce se รฎntรขmplฤ atunci cรขnd o stea se prฤbuศeศte ศi dacฤ protonii se descompun.
„Imediat dupฤ Big Bang, materia ศi antimateria au fost create รฎntr-o cantitate aproape egalฤ. De ce am ajuns sฤ avem un univers de materie ศi nu un univers de antimaterie?„, a declarat fizicianul Mary Bishai ศi purtฤtor de cuvรขnt al DUNE.
รn anul 1987, astronomii au fost martorii unei supernove strฤlucitoare care a explodat mai aproape decรขt oricare alta รฎn ultimii 400 de ani. Cu ajutorul detectoarelor existente la momentul respectiv, aceศtia au reuศit sฤ detecteze doar cรขteva zeci de neutrini.
รn cele din urmฤ, oamenii de ศtiinศฤ nu au observat รฎncฤ descompunerea protonilor, dar teoria prevede cฤ ar trebui sฤ o facฤ. Experimentul DUNE ne aduce mai aproape de a รฎnศelege aceste mistere ale Universului, iar costul sฤu semnificativ este justificat de potenศialul sฤu de a schimba paradigma ศtiinศificฤ.
DUNE, un controversat experiment de 3 miliarde de dolari, reprezintฤ mai mult decรขt o investiลฃie enormฤ, fiind o cฤlฤtorie รฎndrฤzneaศฤ รฎn necunoscut, o cฤutare a rฤspunsurilor care ne vor ajuta sฤ รฎnศelegem mai bine cosmosul. Cu fiecare neutrin capturat, cu fiecare mister dezvฤluit, o nouฤ filฤ din povestea Universului este รฎnลฃeleasฤ. Aศadar, sฤ privim spre tunelurile subterane ale Dakotei de Sud ศi sฤ aศteptฤm cu nerฤbdare descoperirile care ne aศteaptฤ acolo.
Trebuie sฤ menลฃionฤm cฤ acesta nu este singurul experiment de acest tip. Oamenii de ศtiinศฤ din China au inaugurat cel mai adรขnc ศi cel mai mare laborator din lume. Aflat laย 2,4 kilometriย adรขncime, sub Munศii Jinping din sud-vestul Chinei, laboratorul va fi folosit de cercetฤtori pentru a studia materia รฎntunecatฤ.
Abonaลฃi-vฤ la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic ลi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci cรขnd publicฤm articole interesante: