Shawn Pruchnicki, fost pilot și investigator de accidente de avion, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea alarmantă a incidentelor aviatice.

Deși consideră că transportul aerian „rămâne cel mai sigur mod de transport”, Pruchnicki recunoaște că recentele accidente au afectat încrederea publicului în industria aviatică.

Potrivit National Transportation Safety Board (NTSB) din SUA, anul acesta s-au înregistrat deja 119 accidente aviatice, dintre care 16 au fost fatale.

În ultimele două luni, o serie de tragedii a zguduit aviația, amplificând temerile călătorilor.

Pe 29 ianuarie, un avion de pasageri American Airlines s-a ciocnit în aer cu un elicopter militar lângă Washington D.C., provocând moartea a 67 de persoane.

Două zile mai târziu, un avion medical cu șase persoane la bord s-a prăbușit și a explodat în Philadelphia, ucigând toți ocupanții și un pieton.

Pe 6 februarie, un avion charter de mici dimensiuni s-a prăbușit în Alaska, făcând zece victime.

Seria de accidente a continuat pe 17 februarie, când zborul Delta 4819, decolat din Minneapolis, s-a răsturnat la aterizarea pe pista din Toronto. 76 de pasageri și patru membri ai echipajului au supraviețuit accidentului, fiecare primind o compensație de 30.000 de dolari.

În acest context, nu e de mirare că tot mai mulți piloți sunt îngrijorați.[sursa]

accidente de avion
În ultima perioadă au avut loc mult mai multe accidente de avion decât de obicei, arată statisticile

De ce au loc atât de mutle accidente de avion în prezent

Potrivit lui Shawn Pruchnicki, specialiștii din aviație au anticipat această creștere a accidentelor, pe care o atribuie declinului măsurilor de siguranță.

„În calitate de fost pilot comercial, investigator de accidente și expert în cauzalitatea acestora, am văzut cum tamponul de siguranță, construit în decenii, a fost erodat constant în ultimii ani.”, a declarat expertul pentru Daily Mail.[sursa]

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Lina Medina | Cea mai tânără mamă din lume, a născut la 5 ani şi 7 luni

Pruchnicki are o experiență vastă: a fost farmacist, toxicolog, pompier și paramedic, iar cercetările sale privind siguranța aviației au fost publicate de NASA și Administrația Federală a Aviației (FAA).

„Adevărul este că experții au tras semnale de alarmă de ani de zile. Am privit cu groază cum avioanele ajung la doar câteva sute de metri unele de altele – fie pe pistă, fie în aer. Dacă distanța dintre aeronave scade la câteva mile, ne îngrijorăm. Orice apropiere măsurată în picioare înseamnă că suntem la un pas de dezastru.”, a spus Shawn Pruchnicki.

Fost pilot Delta Airlines timp de un deceniu, Pruchnicki a fost instruit în investigarea accidentelor la Academia NTSB. Specialistul a spune că nu a fost surprins când a aflat despre accidentul American Airlines: „De mult timp mă temeam că nu e o chestiune de dacă va avea loc o astfel de catastrofă, ci de unde și când.”

El consideră că „deficitul cronic de controlori de trafic aerian” contribuie semnificativ la creșterea numărului de incidente, iar acești profesioniști sunt „suprasolicitați și extenuați”.

„Ei știu că, dacă fac o greșeală, cineva ar putea muri”, avertizează Pruchnicki. O altă problemă, spune el, este că liniile aeriene angajează și promovează piloți cu mai puțină experiență ca niciodată.

„Trebuie să continuăm să dezvoltăm și să investim în tehnologii care să sprijine piloții și controlorii de trafic aerian – nu pentru a-i înlocui, ci pentru a-i ajuta. Siguranța aeriană este încă solidă, dar tamponul de protecție se îngustează, iar dacă nu acționăm acum, situația se va agrava.”, a mai spus Pruchnicki.

Pruchnicki cere ca posturile din controlul traficului aerian să fie ocupate de candidați mai calificați și îndeamnă autoritățile din aviație să implementeze recomandările NTSB pentru îmbunătățirea siguranței.

• CITEŞTE ŞI:  Ecaterina Caradja, „Îngerul de la Ploieşti”. De ce prinţesa româncă a salvat 1.000 de soldaţi inamici?

Un sondaj recent realizat de către AP-NORC arată că încrederea americanilor în transportul aerian a scăzut după seria de accidente din acest an. Dacă în anul 2024, 71% dintre americani considerau zborul sigur sau destul de sigur, în anul 2025 procentul a coborât la 64%.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: