În timpul unei săpături arheologice la situl unui fost fort pictic, un voluntar a descoperit un inel vechi de 1.000 de ani.
Un arheolog amator din Scoția a făcut o descoperire rară: un inel vechi de 1.000 de ani, având o piesă centrală roșie, într-un fort care a aparținut cândva picților, cunoscuți drept „poporul pictat” datorită tatuajelor lor distinctive.[sursa]
John Ralph, un inginer pensionar și absolvent al Universității din Aberdeen, a participat spontan la o săpătură arheologică. În ultima zi a evenimentului, Ralph a descoperit această bijuterie „remarcabilă”, cu o formă distinctivă de zmeu, îngropată în rămășițele unei case din fortul Burghead. Acest sit istoric pictic se află pe un promontoriu care se extinde în mare.[sursa]
Un inel vechi de 1.000 de ani, într-o fortăreaţă distrusă
Astăzi, locul face parte din orașul Burghead, construit în anii 1800, care a distrus și acoperit o mare parte din vestigiile fortului, conform unui comunicat al Universității din Aberdeen.[sursa]
Picții au fost primii locuitori ai Scoției, renumiți pentru tatuajele lor și pentru rezistența în fața romanilor. Aceştia au fost menționați pentru prima dată de istoricii romani (cuvântul latin pentru „vopsea” este „picti”), iar cultura lor, formată din triburi organizate în confederații libere, a înflorit între secolele IV și IX.
Picții nu au lăsat în urmă o limbă scrisă, cu excepția unor simboluri misterioase sculptate, astfel încât fiecare descoperire arheologică oferă o ocazie rară de a înțelege mai bine societatea lor.
În cazul inelului metalic recent descoperit, arheologii au remarcat că piesa centrală este fie din granat, fie din sticlă roșie.
„Foarte puține inele pictice au fost descoperite vreodată, iar cele despre care avem informații provin de obicei din tezaure, ascunse intenționat în pământ pentru a fi protejate. Cu siguranță nu ne așteptam să găsim un astfel de artefact pe podeaua unei locuințe.”, a declarat Gordon Noble, profesor de arheologie la Universitatea din Aberdeen.
Noble a adăugat că echipa a identificat și „alte dovezi ale prelucrării metalelor” la sit, împreună cu mai multe structuri. „Acest nou indiciu privind metalurgia de înaltă calitate se adaugă la dovezile tot mai numeroase că Burghead a fost un centru de putere extrem de important în perioada pictică.”, a subliniat profesorul Noble.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: