Atunci când oamenii sunt observați de un public, performanțele lor pot fi influențate. Recent, cercetătorii au descoperit că acest „efect de audiență” nu este unic oamenilor: cimpanzeii se aseamănă cu oamenii mai mult decât s-a crezut. cei mai apropiați veri ai noștri din regnul animal, își modifică și ei comportamentul atunci când sunt urmăriți.

Studiul, publicat în revista Cell Press, arată cum performanța cimpanzeilor la sarcini pe computer depinde de numărul și tipul persoanelor care îi privesc.[studiu]

Aceste rezultate intrigante sugerează că efectul de audiență precede dezvoltarea societăților umane bazate pe reputație. „A fost foarte surprinzător să constatăm că cimpanzeii sunt afectați în îndeplinirea sarcinilor lor de prezența unui public”, a explicat Christen Lin, cercetător la Universitatea Kyoto din Japonia.

Lin adaugă că această descoperire pune în lumină o relație mai complexă între cimpanzei și observatorii lor decât s-a presupus anterior: „Nu ne-am fi așteptat ca unui cimpanzeu să îi pese dacă o altă specie îl privește, dar faptul că reacționează diferit în funcție de dificultatea sarcinii sugerează un mecanism psihologic surprinzător.”

cimpanzei oameni
Cercetătorii arată că cimpanzeii se aseamănă cu oamenii mai mult decât s-a crezut

Cimpanzeii se aseamănă cu oamenii mai mult decât se credea

Cercetătorii japonezi, inclusiv Shinya Yamamoto și Akiho Muramatsu, au dorit să testeze dacă efectul de audiență, considerat o trăsătură umană asociată gestionării reputației, ar putea fi identificat și la primatele neumane. Oamenii, chiar și inconștient, sunt afectați de cine îi privește și cum sunt percepuți, iar performanțele lor se ajustează în funcție de acest context social.

Deși cimpanzeii trăiesc în societăți ierarhice complexe, influența unui public asupra comportamentului lor rămânea neclară. „Locul nostru de studiu este unic: cimpanzeii de aici interacționează frecvent cu oamenii și chiar par să se bucure de prezența lor. Ei participă zilnic la experimente cu ecran tactil pentru recompense alimentare.”, spune Muramatsu.

• CITEŞTE ŞI:  Cum arată maimuța păianjen. Mai mult de 80% din populația acestei specii a dispărut în ultimii 50 de ani

Această relație specială a oferit echipei o oportunitate rară: nu doar să exploreze similitudinile dintre oameni și cimpanzei în ceea ce privește efectul de audiență, ci și să o facă într-un context în care aceste primate dezvoltă legături semnificative cu oamenii.

Analizând date colectate în mii de sesiuni desfășurate pe parcursul a șase ani, cercetătorii au făcut o observație fascinantă. Cimpanzeii, solicitați să îndeplinească trei sarcini diferite pe un ecran tactil, și-au îmbunătățit performanțele la cea mai dificilă dintre sarcini atunci când numărul observatorilor umani a crescut.

Paradoxal, la sarcinile mai simple, prezența unui număr mai mare de experimentatori sau a altor persoane familiare a dus la o scădere a performanței. Această contradicție subliniază complexitatea mecanismelor care stau la baza efectului de audiență.

„Chiar și la oameni, mecanismele care explică aceste fenomene rămân insuficient înțelese.”, scrie echipa în raportul său. Studiul sugerează că o explorare mai aprofundată a comportamentului cimpanzeilor ar putea oferi indicii prețioase despre modul în care această trăsătură a evoluat în timp și de ce s-a dezvoltat.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate