Kitsault, un oraș fantomă de 50 de milioane de dolari din Columbia Britanică, Canada, pare decorul ideal pentru un film de groază în stil found footage.

Abandonat de zeci de ani, Kitsault a fost locuit inițial timp de mai puțin de doi ani, iar destinul său rapid l-a transformat într-o enigmă uitată.

Majoritatea oamenilor nu întâlnesc orașe fantomă pentru că, firește, trăiesc în comunități populate. Însă există ceva straniu și neliniștitor în orașele complet pustiite, care odinioară erau pline de viață.

Kitsault, situat într-o regiune izolată a Columbiei Britanice, este unul dintre aceste orașe. Construit inițial ca un oraș minier, a costat 50 de milioane de dolari și a fost abandonat în doar 18 luni.[sursa]

oras fantom
Un oraș fantomă de 50 de milioane de dolari, abandonat după doar 18 luni

Un oraș fantomă de 50 de milioane de dolari, abandonat după doar 18 luni

În anul 1979, orașul a fost creat aparent de nicăieri pentru a exploata un metal foarte căutat, molibdenul. În stare liberă, molibdenul este un metal argintiu. Formează cu ușurință carburi dure și stabile, motiv pentru care este utilizat adesea la obținerea oțelurilor foarte rezistente. Molibdenul nu apare în natură ca metal liber, ci sub formă de combinații în diferite stări de oxidare, în diverse minerale.

Site-ul oficial al orașului povestește cum această comunitate a crescut rapid și apoi s-a prăbușit brusc – nu la propriu, desigur.

„În anul 1978, boom-ul construcțiilor a început. Orașul avea un spital modern, un centru comercial, restaurante, bănci, un teatru și un oficiu poștal”, se menționează pe site.

„Oamenii se bucurau de un pub, o piscină, o bibliotecă și două centre de recreere dotate cu jacuzzi, saune și un teatru. Familiile se mutau în case unifamiliale, iar cei singuri în apartamente. Restaurantul Knight & Day și-a deschis ușile, iar locuitorii își deschideau conturi la Royal Bank. Școala a început cursurile, iar copiii au creat decorațiuni din carton – înotători cu ochelari și aripioare – care au fost atârnate de tavanul piscinei.”, mai arată site-ul.

supermarket parasit jpg
Un supermarket părăsit din Kitsault

Totul părea spectaculos, dar apogeul orașului a fost scurt.

• CITEŞTE ŞI:  Jaf la mănăstire. Hoţii au furat 100.000 de euro de sub patul unui călugăr

Aceleași fluctuații bruște ale cererii și ofertei de molibden, care inițial au dus la creșterea prețurilor, au declanșat apoi prăbușirea acestora. Recesiunea din 1982 a agravat situația.

„Oamenii și-au pierdut locurile de muncă, iar convoaiele de camionete de mutare au început să sosească din Terrace. Orașul nou și strălucitor, în care locuitorii se mutaseră cu atât de mult entuziasm, a devenit un oraș fantomă. Porțile mari de la intrare au fost încuiate cu lacăt”, notează site-ul orașului.

Publicitate

Pentru cei implicați, experiența a fost devastatoare.

Dar ce s-a întâmplat cu Kitsault? Astăzi, orașul este închis pentru public, rămânând o adevărată capsulă a timpului.

„Singurii locuitori sunt un îngrijitor care taie iarba, o familie de vulpi și, din când în când, un urs grizzly care caută fructe căzute”, se mai arată pe site.

În anul 2005, terenul orașului a fost scos la vânzare și cumpărat de un investitor, devenind proprietatea companiei Kitsault Resorts Limited.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: