Un sarcofag din Epoca Romană a fost descoperit întâmplător pe plaja din apropierea stațiunii Sfinții Constantin și Elena, una dintre cele mai populare destinații turistice din Bulgaria.

Stațiunea Sfinții Constantin și Elena este prima stațiune recunoscută oficial la Marea Neagră și este situată la 8 km nord de orașul Varna, într-o zonă de o frumusețe naturală remarcabil de splendidă.

Varna antică a devenit o așezare tracă și mai târziu o colonie greacă antică, iar apoi parte a Imperiului Roman în anul 15 d.Hr. Băile romane sau Thermae din Varna au fost construite la sfârșitul secolului al II-lea și folosite până la sfârșitul secolului al III-lea.

Un sarcofag din Epoca Romană descoperit de un poliţist

Un fost polițist aflat în vacanță în zonă a observat sarcofagul și l-a semnalat autorităţilor din Varna. Artefactul nesupravegheat a fost localizat lângă un complex nou construit, dar încă nefuncțional.[sursa]

sarcofag din Epoca Romană
Un sarcofag din Epoca Romană, descoperit pe o plajă din Bulgaria

Descoperirea a fost raportată autorităților locale, ceea ce a dus la un răspuns rapid din partea Muzeului Arheologic din Varna și a Biroului Regional al Direcției pentru Protecția Patrimoniului Cultural din cadrul Ministerului Culturii, care îl examinează în prezent.

Potrivit Televiziunii Naționale Bulgare, după o examinare preliminară de către o patrulă de poliție, arheologi și alți specialiști din cadrul Ministerului Culturii, s-a stabilit că, cel mai probabil, aceasta aparține Epocii Romane, mai precis secolului al II-lea sau al III-lea d.Hr.

Măsurând aproximativ 90 x 235 x 75 cm, sarcofagul este împodobit cu decorațiuni elaborate în relief. Acestea includ ghirlande, frunze, struguri, capete de animale, rozete, labris (topor cu două tăișuri) și alte ornamente stilizate, caracteristice artei funerare romane.

• CITEŞTE ŞI:  10 oameni care au murit încercând să-şi facă selfie

Potrivit publicaţiie bulgare 24 Hours, sarcofagul ar fi putut fi destinat utilizării ca masă, deoarece a fost găsit cu un capac modern din marmură, prevăzut cu trei nișe. Experții suspectează că a fost tăiat pentru a se potrivi cu capacul și că a fost vopsit cu vopsea de fațadă, care acum este curățată, potrivit lui Milen Marinov, restaurator la muzeul istoric din Varna.[sursa]

sarcofag din Epoca Romană
Capacul sarcofagului antic a fost adăugat ulterior

Marinov a spus despre examinarea în curs: „Vrem să vedem ce se află sub el, dacă a rămas ceva din coloritul original, ce tehnică a fost folosită pentru a-l realiza – toate informațiile care ne vor spune dacă sarcofagul este autentic. Abia am început, nu putem spune nimic sigur.”

Investigația urmărește să determine dacă sarcofagul este o relicvă romană autentică, un original modificat sau o creație contemporană menită să semene cu o antichitate. Marinov a subliniat dificultățile în realizarea unor astfel de evaluări, arătând că există multe modalități de a îmbătrâni artificial obiectele, astfel încât să pară mai vechi decât sunt. Această analiză amănunțită este esențială pentru verificarea autenticității și a valorii istorice a sarcofagului, a cărui autenticitate a fost confirmată de expertul Marinov.

Artefactul a fost transportat la Muzeul Arheologic din Varna pentru a fi păstrat în condiţii de siguranţă, unde urmează să fie efectuate expertize.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: