Utilizarea apei de gură imediat după periaj nu este o practică recomandată, iar un motiv crucial arată de ce nu ar trebui să folosiți niciodată apă de gură înainte sau după spălatul pe dinţi.
Dacă obișnuiți să folosiți apă de gură chiar înainte sau după periaj, este momentul să reconsiderați acest obicei. Un medic stomatolog a explicat de ce această practică poate dăuna sănătății dentare, în ciuda popularității apei de gură.
Deși este bine cunoscut faptul că apa de gură poate ajuta la protejarea dinților și prevenirea cariilor, folosirea acesteia la scurt timp după periaj poate, de fapt, să anuleze beneficiile fluorului din pasta de dinți.
Dr. Zaeem, reprezentant al producătorului de periuțe de dinți electrice Ordo, avertizează că acest obicei aparent inofensiv poate avea consecințe neprevăzute asupra sănătății dinților.
„Folosirea apei de gură la mai puțin de 30 de minute după periaj expune dinții la riscuri neintenționate”, spune Dr. Zaeem, care adaugă că „apa de gură nu ar trebui să înlocuiască niciodată periajul.” Stomatologul explică faptul că, deși apa de gură conține fluor, concentrația acestuia este adesea mult mai mică decât în pasta de dinți special formulată pentru protecție dentară.[sursa]
Pericolele diluării fluorului din pastă de dinți
„Dacă utilizați apă de gură imediat după periaj, diluați fluorul concentrat din pasta de dinți, ceea ce reduce semnificativ protecția oferită împotriva cariilor”, avertizează Dr. Zaeem.
Serviciul Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie a preluat acest sfat, subliniind că utilizarea apei de gură după periaj poate îndepărta fluorul concentrat rămas pe dinți, eliminând astfel beneficiile acestuia.
În schimb, NHS recomandă folosirea apei de gură într-un moment diferit al zilei, de exemplu după masa de prânz, și evitarea consumului de alimente sau băuturi timp de 30 de minute după utilizarea unui produs care conține fluor.
Importanța fluorului pentru sănătatea dentară
Fluorul, un mineral esențial pentru sănătatea dentară, întărește smalțul dinților și îi face mai rezistenți la atacul acizilor din alimente și băuturi. De asemenea, acesta creează o barieră protectoare între smalț și bacteriile care produc acizi dăunători.
Acest mineral este esențial pentru prevenirea cariilor și menținerea sănătății orale, motiv pentru care utilizarea adecvată a produselor cu fluor, cum sunt pasta de dinți și apa de gură, este esențială.
Pe lângă evitarea utilizării apei de gură imediat după periaj, Dr. Zaeem recomandă schimbarea periodică a capului periuței de dinți.
„O periuță de dinți uzată îndepărtează mai puțină placă bacteriană decât una nouă”, spune medicul, subliniind că periuțele de dinți, fie ele electrice sau manuale, ar trebui înlocuite la fiecare două-trei luni. Totuși, dacă observați că periile sunt vizibil uzate înainte de acest interval, este indicat să schimbați periuța imediat, pentru a asigura o curățare eficientă și a preveni problemele dentare.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: