Un student de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) a creat un dispozitiv prin care poţi accesa internetul cu puterea minţii. Şi este cu adevărat incredibil.

Arnav Kapur, student la MIT, una dintre cele mai bune universități din lume, a creat un dispozitiv numit AlterEgo, care este un tip de cască portabilă ce permite utilizatorilor să comunice cu tehnologia fără a rosti măcar un cuvânt.

Cum funcționează acest dispozitiv prin care poţi accesa internetul cu puterea minţii

Dispozitivul înregistrează semnale atunci când utilizatorul aude sau se gândește la un anumit cuvânt. Aceste informații sunt apoi trimise către dispozitive care folosesc internetul pentru a găsi răspunsul.

Este ca și cum ai avea Google în cap, ceea ce este al naibii de incredibil.

poţi accesa internetul cu puterea minţii
AlterEgo, un dispozitiv prin care poţi accesa internetul cu puterea minţii

Fără să vorbești, să tastezi sau să faci absolut nimic, dispozitivul este capabil să caute pe internet răspunsul corect înainte de a trimite înapoi informația prin vibrații craniene în urechea internă. Astfel, un sistem complex de senzori şi algoritmi intră în joc:

  • Electromiografia (EMG): Senzorii EMG detectează activitatea electrică a mușchilor faciali, care sunt implicați în vorbire;
  • Electroencefalografia (EEG): Senzorii EEG detectează undele cerebrale care sunt asociate cu gândirea;
  • Inteligența artificială: Un algoritm de inteligență artificială analizează semnalele EMG și EEG pentru a determina cuvintele pe care utilizatorul le rostește în minte.

Aparent, răspunsul se prezintă într-un mod similar cu vocea internă a unei persoane, dar fără a interfera cu „percepția auditivă obișnuită” a acesteia.

AlterEgo poate căuta informații, poate rezolva ecuații matematice și poate oferi răspunsuri la tot felul de întrebări diferite.

• CITEŞTE ŞI:  Jaromir, duce al Boemiei, castrat şi orbit de propriii fraţi

„Acest lucru permite o interacțiune om-calculator care, din punct de vedere subiectiv, este resimțită ca fiind complet internă pentru utilizatorul uman – ca și cum ar vorbi cu sine însuși. Acest lucru permite unui utilizator să transmită și să primească fluxuri de informații către și de la un dispozitiv informatic sau de la orice altă persoană fără nicio acțiune observabilă, în mod discret, fără a deconecta utilizatorul de la mediul său, fără a invada intimitatea utilizatorului.”, explică MIT Media Lab.[sursa]

Într-un videoclip cu dispozitivul în acțiune, lui Kapur i se cere să ofere răspunsul la un calcul matematic ridicol de dificil, lucru pe care îl face fără probleme. Apoi i se cere să numească cel mai mare oraș din Bulgaria, precum și să furnizeze și populația regiunii – la care, bineînțeles, răspunde corect.

Kapur spune că ideea este de a avea practic întregul internet în cap. Acest lucru a fost imaginat încă de la apariţia internetului, dar părea că invenţia va rămâne de domeniul fantasticului.

Dar, un alt obiectiv este acela de a ajuta la sprijinirea celor cu tulburări de vorbire, cum ar fi cei care au fost diagnosticați cu tulburări neurologice.

Publicitate

„Un obiectiv principal al acestui proiect este de a ajuta la sprijinirea comunicării pentru persoanele cu tulburări de vorbire, inclusiv afecțiuni precum ALS (scleroză laterală amiotrofică) și SM (scleroză multiplă). Dincolo de asta, sistemul are potențialul de a integra perfect oamenii și computerele – astfel încât informatica, internetul și inteligența artificială să se împletească în viața noastră de zi cu zi ca un «al doilea eu» (Alter Ego) și să ne sporească cogniția și abilitățile.”, a explicat MIT.

• CITEŞTE ŞI:  10 animale pe care le mănâncă oamenii, dar nu te-ai fi aşteptat

AlterEgo are un potențial enorm de a transforma modul în care interacționăm cu tehnologia și cu lumea din jurul nostru. Acest lucru este cu adevărat halucinant.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: